Tolkbrist hotar patientsäkerheten

PATIENTSÄKERHET. Bristen på tolkar utgör en allvarlig risk för patientsäkerheten för nyanlända menar en utredare på Socialstyrelsen. Låga arvoden och bristande samordning sätter käppar i hjulen för hälso- och sjukvården.

De stora antalet asylsökande har lett till ett högt tryck på både socialtjänst och hälso- och sjukvården. Framförallt är tand- och mödravård samt psykiatrin tungt belastade.

Även om alla som söker i asyl i Sverige har rätt till en hälsoundersökning var det betydligt färre som fick tillgång till vård 2015, jämfört med året innan. Framförallt har bristen på resurser och språksvårigheter försvårat situationen. Det visar två nya rapporter från Socialstyrelsen.

En av anledningarna till att färre asylsökande har fått tillgång till hälsoundersökningar kan bero på bristen på tolkar. På kort tid har efterfrågan på tolkar som talar några av de vanligaste språken bland nyanlända flerfaldigats. Det kan få stora konsekvenser för patientsäkerheten, befarar Susanna Dellans, utredare på Socialstyrelsen.

Login