Turbulent höst för flera landsting

LANDSTING. S+M-samarbete och avgående ordförande, det har varit en händelserik höst när flera landsting kämpar med stora budgetunderskott. 

Mycket har hänt i landstingen sedan Altingets rundringning om planerade skattehöjningar. I Västernorrlands läns landsting har både landstingsdirektören Anders L Johansson bestämt sig för att avgå och landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist (S) lämnade sitt uppdrag med omedelbar verkan den 12 oktober. Om den eventuella skattehöjningen som diskuterades i slutet av september har fortfarande inget beslut fattats.

Den planerade höjningen av regionskatten i Skåne blir inte av sedan allianspartiernas förslag om oförändrad skattesats har fått stöd av Sverigedemokraterna och därmed hade majoritet i regionstyrelsen.

På det politiska planet har det hänt mycket i Region Jämtland Härjedalen. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade Socialdemokraterna majoritet med ett mandat. Eftersom regionen befinner sig i en ekonomisk kris med ett underskott på omkring 600 miljoner kronor har Socialdemokraterna därför sökt en ny samarbetspartner i Moderaterna.

Login