Tusentals liv kan räddas med jämlik cancervård

CANCERVÅRD. Tusentals liv kan räddas om vården blir mer jämlik. Därför måste insatser riktas mer effektivt och läkare måste bli bättre på att kommunicera. Det är några av de förslag som lyftes under seminarium om cancervård i riksdagen.

– En av de saker som jag tycker är ett misslyckande i svensk vård är ojämlikheten. Det finns många exempel som visar på att överlevnaden, livskvaliteten är bättre hos dem med en tjock plånbok, sade Roger Henriksson, professor vid Umeå universitet och verksamhetschef för RCC Stockholm-Gotland, under ett seminarium om cancervården i riksdagen på torsdagen.

Enligt en rapport som socialutskottet låtit göra finns det stora skillnader i väntetid och diagnostik och behandling. Det gäller både mellan olika cancerformer och beroende på var i landet patienten bor. Skillnaderna är också tydligt kopplade till socioekonomisk bakgrund. Både patientens utbildningsnivå och ekonomi spelar en avgörande roll när det kommer till behandling och överlevnad.

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen kan uppemot 2 000 till 3 000 liv räddas om skillnaderna i vården utjämnas. Men det finns fler saker att göra menar Roger Henriksson. Om screeninginsatser för lungcancer riktades mot rökare och före detta rökare i samhället skulle uppemot 400 liv räddas enligt forskning från USA. Samtidigt kan en tredjedel av alla cancerfall förhindras om de förebyggande åtgärderna riktas på ett effektivt sätt.

Login