Tydligare rättsläge för patienter utan beslutsförmåga

VÅRD. När någon inte själv kan fatta beslut i olika vårdsituationer ska läkaren peka ut en företrädare, enligt ett utredningsförslag. I första hand ska det vara partnern, i andra hand barn och i tredje hand barnbarn.

Det är i dag oklart vad som gäller när en patient inte själv kan förstå nödvändig information, överväga olika alternativ eller ta ställning i frågan eller på något vis kommunicera sin inställning. Genom en ny lag skulle detta klargöras, enligt ett förslag från utredaren och avgående generaldirektören för Socialstyrelsen, Lars-Erik Holm.

Förslaget följer traditionen inom vårdlagstiftningen med mycket långa namn och tillhörande förkortning. Den nya lagen föreslås heta Lagen om stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till hälso- och sjukvård och omsorg och förkortas LSH.

Den reglerar framför allt hur en företrädare ska utses när en vuxen person inte har förmågan att själv ta ställning. Lagen skulle omfatta både vård och omsorg, föreslår Holm. Detta eftersom många personer som berörs ofta har omfattande kontakt med både vården och omsorgen, exempelvis personer med psykiska störningar, demenssjukdom eller utvecklingsstörning. Det skulle underlätta både för personerna ifråga samt deras anhöriga om bestämmelserna fanns samlade i en och samma lag, enligt utredaren.

Login