Umeå universitet får 58,5 miljoner i forskningsbidrag

FORSKNING. Umeå universitet beviljas bidrag till forskning inom medicin och naturvetenskap. Pengarna går till att studera bakteriers tillväxthastighet och hur det arktiska ekosystemet påverkas av ändrat vinterklimat.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ger forskningsbidrag till framstående grundforskningsprojekt inom medicin, naturvetenskap och teknik som bedöms ha möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott. Umeå universitet tilldelas 58,5 miljoner kronor till två forskningsprojekt inom medicin och naturvetenskap.

De två projekten handlar om verktyg för att styra bakteriers tillväxt och om klimatförändringar i Arktis. Forskningsledare för projekten är Gemma Atkinson och Ellen Dorrepaal, skriver Umeå universitet.

Det medicinska projektet, som leds av Gemma Atkinson, handlar om att studera de toxin- och antitoxinsystem som dramatiskt påverkar bakteriers fysiologi och tillväxt, och skyddar mot virusinfektion. Toxinet fungerar som ett gift som hindrar bakterien att växa, medan antitoxinet motverkar denna effekt på olika sätt.

Login