Utredare avfärdar kunskapsprov för kirurger

VÅRD. Trots att det är vanligt i flera andra länder finns det inga planer på att införa några kunskapsprov för kirurger i Sverige. Frågan avfärdades tidigt i arbetet med en översyn av den högspecialiserade vården, enligt utredaren Måns Rosén.

Utredningen om högspecialiserad vård presenterade sitt betänkande för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) förra veckan. En fråga som utredningen tog upp är den om recertifiering av kirurger, kunskapsprover som krävs för att kirurgerna ska jobba kvar. 

Systemet tillämpas i flera andra länder, men alltså inte i Sverige och om utredningens förslag genomförs kommer det att vara så även i fortsättningen. Anledningen är enligt utredaren Måns Rosén att bevisen för att det skulle ha en positiv effekt är för små och det bara skulle leda till en ökad administrativ börda för en läkarkår som redan pekar på att den är för hög.

Utredningen föreslår däremot ett uppföljningssystem där antalet operationer per kirurg rapporteras in för att säkerställa att de får tillräckligt med träning.

Login