Utredare vill ändra bestämmelse om barnmisshandel

BARN. Rättsväsendet och myndigheter behöver ett kunskapslyft och en särskild bestämmelse om misshandel av barn ska införas för att stärka barnens rättigheter. Det är några av förslagen om hur FN:s barnkonvention ska bli svensk lag som utredaren Anita Wickström nu presenterar.

Redan i regeringsförklaringen hösten 2014 stod det klart att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag. Barnminister Åsa Regnér, som under fredagen tog emot barnrättsutredningens slutbetänkande, hoppas att det kommer bli verklighet inom ett år.

– Det här är ett pionjärarbete som handlar om att säkerställa att barns rättigheter genomförs i Sverige. Även om barnkonventionen redan gäller har det här stor betydelse för att barns rättigheter ska synliggöras, säger Åsa Regnér till Altinget.

En del av utredningens uppdrag var att kartlägga hur väl barnkonventionen genomförs i dag. Den särskilda utredaren Anita Wickström kan konstatera att det finns tydliga brister och att barn inte kommer till tals. Ofta handlar det om en missriktad välvilja och en stor orsak till det är kompetensbrist hos myndigheterna, menar hon.

Login