V: Stärk rätten att använda känd spermadonator

FAMILJ. I dag förväntas regeringen besluta om att tillåta assisterad befruktning för ensamstående kvinnor. Vänsterpartiet hade även velat se ett beslut om att kvinnor ska kunna använda sig av en känd donator.

Det finns en stark majoritet i riksdagen för en lagändring att tillåta assisterad befruktning även för ensamstående kvinnor. När riksdagen i dag debatterar regeringens förslag, och förmodligen även hinner med att fatta beslut, är det endast två partier som sätter sig på tvären. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna anser att förslaget strider mot barnets rätt till två föräldrar. Detta "bör väga tyngre än kvinnans önskan om barn" skriver Per Ramhorn och Carina Herrstedt (SD) i sin följdmotion.

Vänsterpartiet däremot anser att lagändringen är en rimlig anpassning efter hur människor faktiskt lever, men hade velat se ytterligare förändringar. Vänsterpartiet vill bland annat att riksdagen uppmanar regeringen att återkomma med ett förslag om att ge kvinnor uttrycklig rätt att använda sig av en känd spermadonator.

En sådan möjlighet finns redan, konstaterar socialutskottet i betänkandet, som anser att dagens ordning där läkaren avgör om det är lämpligt från fall till fall fungerar väl. Men Vänsterpartiets Karin Rågsjö skriver i sin motion att möjligheten varierar och att hälso- och sjukvården ofta verkar för att en känd donator inte ska användas.

Login