V vill att regeringen backar om assistansminskning

ASSISTANSERSÄTTNING. Regeringens uppdrag till Försäkringskassan att dämpa ökningen av assistansersättningen strider mot lagens intentioner, enligt Vänsterpartiets Maj Karlsson som vill att riksdagen uppmanar regeringen att backa.

I regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan för år 2016 står det att myndigheten "ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen". Den här meningen måste strykas anser Vänsterpartiets vice gruppledare i riksdagen, Maj Karlsson.

– Vi menar att skrivningen i Försäkringskassans regleringsbrev strider mot intentionerna i lagstiftningen. Uppdraget är att dämpa behovet, medan lagstiftningen handlar om att assistansen ska styras efter människors behov.

Vänsterpartiet hoppas att få med sig en majoritet i socialutskottet, och därefter riksdagen, på att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att radera meningen ur regleringsbrevet. Ärendet var uppe vid socialutskottets sammanträde på torsdagen, men bordlades och kommer att avgöras vid ett kommande möte.

Login