Vårdanalys: Oklar effekt av nordiska strukturreformer

Om ansvaret för svensk sjukvård ska flyttas från regionerna utreds fortfarande. Men resultatet av liknande reformer i de nordiska länderna är osäkert, konstaterar Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i en ny rapport.

2014 analyserade Myndigheten för vård och omsorgsanalys de norska och danska strukturreformerna inom hälso- och sjukvården. Nu, tio år senare och med en pågående huvudmannaskapsutredning i Sverige, kommer en ny kunskapssammanställning om resultaten av reformerna i Norge 2002, Danmark 2007 och Finland 2023. 

– Den analys vi gör är att alla de här länderna har gått mot en mer centraliserad struktur och ett starkare statligt ansvar, säger Daniel Zetterberg som är en av utredarna bakom rapporten.

Rapporten inkluderar inte förslagen från den senaste danska regionutredningen. Sundhedskommissionen lämnade sina förslag strax före sommaren.  

Vårdanalys rapport visar att utmaningarna för vården har varit liknande i alla tre länderna när det har handlat om tillgänglighet, kvalitet och jämlikhet. Därför har också målen med reformerna varit ganska lika, om än vagt formulerade. Syftet har varit att få ett mer överblickbart system med färre aktörer. {{image:33617:L}}

Login