Vården vill ha enklare IT-stöd

UNDERSÖKNING. Hälften av Sveriges chefer inom kommunal vård och omsorg tycker att IT-stödet är komplext, och mer än en fjärdedel anser att det är dåligt anpassat efter behoven. 

Beslutsstödsföretaget Hypergene har gjort en undersökning där chefer och tjänstemän inom kommunal vård och omsorg har fått svara på frågor om hur de använder IT-stöd för rapportering och uppföljning. Av Sveriges 290 kommuner är 223 representerade i undersökningen, där ingår de 100 största. Svaren visar att IT-stödet upplevs som tyngande av kommunala chefer inom vård och omsorg. Alltför mycket tid går åt  ekonomisk uppföljning och konsekvensen blir att arbetet med att säkerställa en hög kvalitet i verksamheten blir lidande.

Bara sex procent av de tillfrågade beskriver den egna kommunens IT-stöd som enkelt, och bara nio procent beskriver det som tydligt. Samtidigt menar två tredjedelar av de svarande att det är för många parallella system.

Enligt de tillfrågade cheferna skulle den största vinsten av ett bättre anpassat IT-stöd vara en högre kvalitet och bättre tillgänglighet i vården.

Login