Vårdföretagarna om dåliga sjukintyg: ”Detaljnivå”

En rapport från Riksrevisionen visar att sjukintyg utskrivna vid digitala vårdbesök håller en lägre kvalitet än sjukintyg utskrivna vid fysiska vårdbesök. ”Det är en fråga för företagen” säger Vårdföretagarnas presschef Anders Manell.

Digitala läkarbesök har ökat kraftigt de senaste åren och nu har Riksrevisionen granskat hur väl Försäkringskassans kontrollfunktion för sjukskrivningar fungerar. Granskningen visar att de läkarintyg som utfärdats av nätläkare har fler brister än de som utfärdats vid fysiska besök. Det handlar ofta om att de saknar fullständiga uppgifter om läkarens observationer eller dylikt.

Trots att läkartygen utskrivna av nätläkare uppvisar en sämre kvalitet följer Försäkringskassan inte upp dessa mer än andra. Riksrevisionen vill nu se en ökad kontroll och att regeringen tar fram nationella riktlinjer för läkarintygen.

– Det är bra att digitaliseringen ökar tillgängligheten till vården. Men om digitala läkarbesök leder till negativa sidoeffekter så behöver regeringen och Försäkringskassan vidta åtgärder, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett uttalande.

Login