"Valfrihet är bra – men vem väljer?"

INTERVJU. Vinster är en förutsättning för att kunna bedriva verksamhet inom vården, men de måste också användas på rätt sätt, menar Karin Rågsjö, Vänsterpartiets talesperson i hälsopolitiska frågor. 

– Jag tror att alla måste fundera på vilken typ av välfärd vi ska ha, vem ska det gynna?

– Det finns en myt om Vänsterpartiet och det är att vi stormar in och säger ”Nu ska allt tillbaka in i landstingsdriven vård!”. Vi är inte emot valfrihet, men frågan är vem som väljer, säger Karin Rågsjö och menar att Vänsterpartiet istället är emot etableringsfriheten, som framförallt i Stockholm har utformats helt felaktigt.

Lösningen är enligt Karin Rågsjö att systemet ska formas efter behoven som finns hos befolkningen, och inte styras av företagens möjligheter att göra ekonomiska vinster.

– I Bergsjön och Kortedala har jag varit och tittat på små privata aktörer, och där fungerade det jättebra. I Stockholm finns inte den här typen av fantastiska vårdcentraler i Tensta, Rinkeby och Botkyrka som man har i Bergsjön eller Kortedala, utan det ser helt annorlunda ut. Här är det överetablering i innerstan vill jag påstå, säger hon.

Login