Wikström: Sverige ska vara rökfritt 2025

FOLKHÄLSA. De påverkbara hälsoklyftorna ska upphöra inom en generation om regeringens mål går i uppfyllelse. Det innebär ett arbete för ett rökfritt Sverige 2025 och ett ökat jämställdhetsperspektiv i folkhälsopolitiken.

Regeringen har beslutade om ett nytt åtgärdsprogram för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken (ANDT) för 2015. Insatserna i åtgärdsprogrammet ska dels bidra till att uppnå målen som riksdagen beslutade om i en tidigare ANDT-strategi, dels regeringens målsättning om att de påverkbara hälsoklyftorna ska sluta inom en generation.

En viktig del av det är att minska tobakskonsumtionen. ”Tobaksbruket är en stor folkhälsoutmaning och regeringen ser positivt på målet om ett rökfritt Sverige 2025 ” skriver sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) i förordet till åtgärdsprogrammet.

Alliansregeringen påbörjade ett arbete om en samlad strategi om ANDT-frågor 2011. Årets program är den femte och sista sedan riksdagen beslutade att anta strategin. Under året kommer regeringen att gå igenom de tidigare strategierna och göra en översyn på inriktningen på den kommande. Statskontoret och Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att utvärdera strategin.

Login