A-kassan ska höjas i september

ARBETSLIV. Regeringen föreslår att a-kassan höjs den 7 september. Det skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Från och med den 7 september blir då den högsta dagpenningen för arbetslösa som är med i en a-kassa 910 kronor de första 100 dagarna, och sedan 760 kronor per dag. De som inte är med i en kassa, eller inte har kvalificerat sig för pengar därifrån, får sin ersättning höjd från 320 till 365 kronor per dag.

Förslaget fanns med i regeringens budgetproposition som röstades ned i riksdagen. Då var det tänkt att höjningarna skulle träda i kraft den 1 maj i år.

Enligt debattartikeln är Sverige det land i OECD där nivån i arbetslöshetsersättningen har sjunkit mest. Den högsta ersättningen har inte höjts på 13 år. ”En genomsnittlig tjänsteman i privat sektor får idag bara ut 39 procent av sin tidigare inkomst efter skatt vid arbetslöshet”, skriver Andersson och Andersson i debattartikeln. Förslaget innebär att de som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden får 80 procent av inkomsten i ersättning de första 100 dagarna som arbetslös.

 

Forrige artikel Arbetsgivare tillsätter oberoende råd Næste artikel Nu sjunker arbetslösheten bland unga
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.