Skyll på Arbetsförmedlingen om det blir brist på nybakade bullar

Arbetsförmedlingens misslyckade beräkningar har skapat en brist på bagare. Det skriver Martin Lundell, vd Sveriges bagare och konditorer samt ordförande Sveriges hantverksråd, och Thomas Byström, ansvarig branschförbunden Företagarna.

Af Martin Lundell och Thomas Byström
Vd Sveriges bagare och konditorer samt ordförande Sveriges hantverksråd respektive ansvarig branschförbunden Företagarna

Svenska bagerier, likt många svenska företag, har stora utmaningar med att hitta lämplig arbetskraft. En färsk undersökning från Sveriges bagare och konditorier visar att bristen på arbetskraft är ett av de största hindren för tillväxt. Flera bagerier har vittnat om att de inte kunde hålla öppet under sommaren på grund av bristen på bagare. Det är en katastrof för branschen och för Sverige som självförsörjande land.

Sverige står utan bagare

Detta borde inte vara någon nyhet för Arbetsförmedlingen, som regelbundet gör beräkningar över var det finns brist på arbetskraft och som kan uppmuntra arbetslösa att utbilda sig inom de branscherna. Tyvärr visar Arbetsförmedlingens bedömningar att det är små möjligheter att få jobb som bagare och att det kommer att fortsätta vara så de kommande fem åren.

Hur kan en myndighet som ska ge kvalificerad information vara så fel ute? Problemet ligger i Arbetsförmedlingens metod. Deras prognos baserades på kontakt med endast 22 företag, alla annonserande via Arbetsförmedlingen, något de flesta bagerier undviker eftersom de då blir överösta av ansökningar från okvalificerade hemmabagare. Resultatet av denna inkompetenta och lata metod är att vi nu står utan bagare i Sverige. Men det är inte för sent.

Arbetsförmedlingens prognoser måste förbättras

För att förbättra situationen måste Arbetsförmedlingen ändra sina arbetsmetoder. Myndigheten behöver höja sin ambitionsnivå och ta hjälp av experter med branschkunskap så att deras bild av arbetsmarknaden överensstämmer med verkligheten. Ansvariga måste se till att de råd och prognoser som Arbetsförmedlingen ger är baserade på aktuell och relevant information, inte på begränsade och missvisande urval.

Vi behöver en arbetsförmedling som inte bara reagerar på kortsiktiga trender utan som också har en långsiktig strategi för kompetensförsörjningen i Sverige. De måste basera sina råd och prognoser på aktuell och relevant information.

Få företagare använder Platsbanken

Rekryteringsproblemen påverkar inte bara bagerier och konditorier. Flera branscher upplever liknande problem med sin rekrytering och tilltron till Arbetsförmedlingens arbete.

Företagarnas undersökning visar att bara 25 procent av företagen använder Arbetsförmedlingens Platsbank och att endast 10 procent av dessa rekryteringar lyckas. Det finns i dag en kvarts miljon lediga jobb i Sverige, vilket skulle kunna generera 2,7 miljarder kronor i skatteintäkter. Det här är ett allvarligt misslyckande för hela samhället.

Vi står nu inför en stundande höst där många börjar nya utbildningar. Det krävs trovärdiga prognoser om var jobben finns och att matchningen mellan utbildningarna och de behov som företagen efterfrågar matchar på ett mycket bättre sätt framöver. Det vinner alla på.

Forrige artikel Jurist: Arbetsdomstolens dom om diskriminering kommer få långtgående konsekvenser Jurist: Arbetsdomstolens dom om diskriminering kommer få långtgående konsekvenser
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.