Årets mest lästa arbetsmarknadsartiklar 2023

Kritiken mot Samhall, förändringar i Arbetsförmedlingens ledning och nedlagda utredningar lockade till läsning under året. Här är några av de mest lästa artiklarna på Altinget Arbetsmarknad under 2023.

Regeringen lägger ner karensutredningen

Karensutredningen skulle redovisats till hösten. Nu blir utredningen, som tittar på karensavdragets vara eller inte vara, en i raden av de utredningar som skrotas av regeringen. 

Statssekreteraren om Samhall: ”Kommer att bli förändringar”

Det statliga bolaget Samhall AB befinner sig i en opinionsmässig korseld efter den senaste tidens omfattande kritik från Riksrevisionen, Konkurrensverket, Almega och Skoopi. ”Det kommer att bli förändringar men det är för tidigt att säga vilka och i vilken omfattning”, säger statssekreterare Lars Hjälmered (M).

Utredare petas: ”Skälet är min partipolitiska koppling”

Särskilda utredaren Marika Lindgren Åsbrink har petats av regeringen. Skälet, enligt henne: hennes S-kopplingar. ”Det är den enda förklaringen jag fått”, säger hon till Altinget.

Samhalls vd om kritiken: ”Håller till stor del med”

Statliga Samhall AB hade redan börjat ett förändringsarbete innan den omfattande kritiken kom i våras. ”Jag håller till stor del med om Riksrevisionens synpunkter. De bekräftar behovet av den nya riktning som Samhall har tagit sen två år tillbaka”, säger vd Sara Revell Ford.

Generaldirektören förlorar sin myndighet: ”Blir konsekvenser”

Regeringen vill att Myndigheten för arbetsmiljökunskap inordnas under Arbetsmiljöverket. ”Vill regeringen göra det snabbt finns risken att vi tappar kompetens”, säger generaldirektören Nader Ahmadi. 

Arbetsförmedlingens ordförande: ”Jag hade gärna fortsatt”

Anders Ferbe får inte förlängt förordnande som ordförande för Arbetsförmedlingen. ”Det är svårt att inte tänka att det har politisk grund”, säger han till Altinget.

Arbetsförmedlingen i topp över myndigheter som får minskade anslag

För Arbetsförmedlingen innebär budgeten för nästa år dystra nyheter. De är den myndigheten som förlorar mest i anslag. ”Regeringen har fortsatt sänkta ambitioner på arbetsmarknadsområdet, och det är skadligt när arbetslösheten väntas öka, säger Teresa Carvalho (S).

Hela listan: Här är alla sakkunniga på Regeringskansliet

Utöver statssekreterare och pressfolk kryllar det av andra politiska tjänstemän på Regeringskansliet. Vilken minister har den största staben? Och vem är Ulf Kristerssons nya stabschef? Altinget har hela listan.

Mindhammar räds inte gd-bytet från AF till Migrationsverket

Maria Mindhammar lämnar Arbetsförmedlingen (AF) för Migrationsverket, och så sent som i juni fick Anders Ferbe gå från rollen som ordförande. Men Mindhammar tror inte att ledningsbytet skadar kontinuiteten på AF. ”Gd:s betydelse har minskat över tid”, säger hon.

Reaktionerna på AF:s nej till kommuner – ”helt uppåt väggarna”

”Det här är helt uppåt väggarna”, säger Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho om Arbetsförmedlingens nej till kommuner att genomföra arbetsmarknadspolitiska insatser.

Forrige artikel Försäkringskassan sparar 300 miljoner – slopar julbord och kapar friskvårdsbidrag Försäkringskassan sparar 300 miljoner – slopar julbord och kapar friskvårdsbidrag Næste artikel Riksrevisionen sågar rotavdraget – inte effektivt Riksrevisionen sågar rotavdraget – inte effektivt
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.