Al-Sahlani (C): Naiviteten från S är slående

SLUTREPLIK. Efter Socialdemokraternas initiativ till ett ”socialt toppmöte” försöker EU nu engagera sig i frågor som rör den svenska arbetsmarknadsmodellen. Socialdemokraternas naivitet på det sociala området är slående, skriver Abir Al-Sahlani (C). 

Abir Al-Sahlani (C)
Europaparlamentariker


EU-kommissionen har nyligen presenterat sitt arbetsprogram för de kommande åren. Bland initiativen som nämns återfinns bindande minimilöner, en europeisk arbetslöshetsförsäkring och obligatoriska åtgärder för att öka lönetransparensen inom unionen.

Förslagen är som direkt hämtade ur den socialdemokratiska partigruppens önskelista. Enligt EU-kommissionen ska dessa förslag leda till direkt lagstiftning.

S ammunition 

Socialdemokraterna och regeringen stoppar huvudet i sanden när de hävdar att den sociala pelaren inte givit EU någon ny makt. Tvärtom används den sociala pelaren konsekvent som ammunition för den socialdemokratiska gruppen när de nu försöker skjuta hål på den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Trycker fel röstknapp

Det är lustigt att Johan Danielsson (S) hävdar att regeringen och Socialdemokraterna agerar ”här och nu” i denna fråga. Vid upprepade tillfällen har man i resolutioner och rapporter röstat för ökat EU-inflytandet i svenska välfärdsfrågor.

Ett antal välformulerade brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen räcker inte för att försvara den svenska modellen när man trycker på fel röstknapp.

Slående naivitet 

När Socialdemokraterna tog initiativ att hålla ett ”socialt toppmöte” i Göteborg 2017 gav man, med facit i hand, Bryssels byråkrater ett större mandat att fatta beslut åt svenska skattebetalare. Det är därför som EU nu försöker engagera sig i frågor som rör den svenska välfärden och den svenska arbetsmarknadsmodellen. Socialdemokraternas naivitet på området är slående.

Värd att värna

Jag delar Danielssons åsikt när det gäller att vi måste säkerställa en bättre löneutveckling i Europa. Vi kommer inte ifrån att fattigdom och utsatthet existerar. Men en bättre löneutveckling i Europa säkerställer vi genom att arbeta aktivt för att undanröja hinder på den inre marknaden.

Vi måste kräva av EU:s medlemsstater att ta itu med sina sociala problem och sina taskiga arbetsförhållanden. Men det är inte på EU-nivå där vi ska reglera hur man kommer åt problemen. Och det är särskilt inte en europeisk minimilön som vi behöver, utan det är den fria rörligheten som ger människor möjligheter att uppfylla sin potential. Företag, stora som små, får tillgång ny kompetens och studenter ges möjligheten att studera i ett nytt spännande land.

Jag hoppas att Socialdemokraterna kan övertyga sina politiska kollegor om att den fria rörligheten av arbetskraft, kapital, varor och tjänster är värd att värna. Samtidigt som de slänger idén om minimilöner rakt i papperskorgen.

Forrige artikel Gröna arbetsgivare: Utan utländsk arbetskraft kan inte skogen avverkas Gröna arbetsgivare: Utan utländsk arbetskraft kan inte skogen avverkas Næste artikel Installatörsföretagen: Vi vill gå längre än regeringen Installatörsföretagen: Vi vill gå längre än regeringen
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.