Alectas nya ordförande hoppar av – Jacke kliver in

Turerna har varit många kring vem som ska leda pensionsbolaget Alecta framöver. Nu hoppar Carina Åkerström av och Jan-Olof Jacke kliver åter in som styrelseordförande.

Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke, vice ordförande i Alectas styrelse, var tillfällig ordförande i höstas när Ingrid Bonde fått lämna posten. Alecta hade då varit föremål för en granskning om pensionsbolagets miljardinvesteringar i fastighetsbolaget Heimstaden bostad.

Planen var sedan att den danska tidigare riksbankschefen Lars Rohde skulle nomineras till ordförandeposten. Men nomineringen drogs sedan tillbaka efter att det blev känt att han även kandiderade till Nordeas styrelse.

I stället föll valet på den andra slutkandidaten: Carina Åkerström, Handelsbankens tidigare vd. Hon valdes till ny ordförande på ett extrainsatt styrelsemöte den 22 februari.

Drygt en vecka senare kliver hon av. Även denna gång är Heimstaden bostad inblandat, och en intressekonflikt med uppdraget på Handelsbanken. Enligt uppgifter till Dagens industri har Heimstaden bostad, Alectas största innehav, flera krediter hos Handelsbanken.

”Jag lyfte själv frågan om mitt anställningsförhållande i Handelsbanken skulle utgöra något hinder. Då fick jag försäkringar om att detta inte skulle innebära några konstigheter”, säger Åkerström till tidningen och meddelar att hon ställt sin plats till förfogande med omedelbar verkan.

Kenneth Bengtsson, beredningsnämndens ordförande, kommenterar beskedet i ett pressmeddelande.

– Det är beklagligt att Carina Åkerström gjort en förändrad bedömning av sina möjligheter att fullfölja uppdraget som styrelseordförande i Alecta och valt att avgå. Det har inte framkommit några nya uppgifter som vi inte redan kände till. Under processen har vi naturligtvis ställt omfattande frågor till Carina Åkerström om detta. Vår uppfattning är att det inte förelåg någon intressekonflikt, som inte kunde hanteras på sedvanligt sätt.

Forrige artikel Sysselsättningskommissionär utmanar von der Leyen Næste artikel Addas vd slutar – och förnekar att det beror på visselblåsningar
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.