Dansk kommun gav pedagog sparken för bakgrund som sexarbetare

Ledningen för den kommunala fritidsverksamheten i danska kommunen Rødovre fick veta att en nyanställd kvinna hade drivit en eskortverksamhet tidigare i sitt liv. Då gav de henne sparken för att hon inte berättade det vid anställningsintervjun. Orimligt, menar danska arbetsrättsexperter.

Af Søren Dahl
journalist, Altinget.dk

Vi avskedar dig för att du jobbade som sexarbetare för tio år sedan och inte berättade det för oss på anställningsintervjun.

Det var budskapet från ledningen för fritidsverksamheten på Tinderhøjskolan i Rødovre kommun till 54-åriga Marlene Simoni vid ett officiellt tjänstesamtal i mitten av maj.

En dryg månad tidigare hade hon anställts som pedagog i den kommunala fritidsverksamheten. Men efter bara två och en halv veckas anställning valde fritidsverksamhetens ledning att avskeda henne eftersom de hade fått reda på att hon tidigare i livet hade arbetat med att sälja sex i sitt eget företag.

Argumentet från arbetsgivaren är att Marlene Simoni borde ha sagt detta vid anställningsintervjun, så att kommunen hade kunnat förbereda sig på frågor från föräldrarna. Det framgår av den skriftliga motiveringen till uppsägningen och även av en ljudupptagning som Marlene Simoni gjorde av intervjun där hon formellt avskedades. Altinget har fått ta del av handlingarna i målet och ljudinspelningen genom Marlene Simoni.

– Jag vet inte vem som rådde dig att inte vara öppen med ditt CV i en rekryteringsintervju, men det är ingen bra idé, säger HR-chefen från Rødovre kommun.

”Ej upp till medarbetaren att avgöra”

I den skriftliga motiveringen står det att hon, förutom att ha begått ett ”tillitsbrott” samt visat bristande omdöme genom att inte nämna sitt förflutna i sitt CV, också har undanhållit ”relevant information som är av betydelse för den pedagogiska insatsen”.

”Det handlar om att Marlene har underlåtit att berätta att hon aktivt, både i tv och sociala medier och genom böcker, har skildrat sitt liv som före detta prostituerad under många år”, står det vidare.

Marlene Simoni har bland annat medverkat i en TV-dokumentär om sitt liv som prostituerad, varit medförfattare till tre böcker om prostitutionsmiljön, gett intervjuer om sin väg in i och ut ur prostitution och har en aktiv profil på bland annat TikTok.

”Det är relevant vid en anställningsintervju eftersom man kan förvänta sig att barn och föräldrar får höra om Marlenes förflutna. Det är ej upp till den enskilde medarbetaren att avgöra vilken den pedagogiska linjen ska vara vid hantering av frågor om tidigare prostitution”, skriver kommunen vidare.

Uppsägning utan saklig grund

Men kommunens resonemang håller inte, menar två arbetsrättsexperter som har lyssnat på inspelningen av samtalet och tagit del av handlingarna i ärendet.

– Det här är helt oerhört. Särskilt när det gäller en offentlig arbetsgivare som måste se till att alla beslut av anställningskaraktär är sakligt motiverade, säger Peter Breum, advokat och specialist på arbetsrätt.

– Det är inte sakligt att ta in en tio år gammal yrkesverksamhet som grund för en uppsägning. I synnerhet inte när det gäller en fullt laglig verksamhet, bedömer juristen.

Men försätter det inte kommunen i en svår situation att kvinnan inte berättar om sitt förflutna som sexarbetare på anställningsintervjun? Det gör det väl svårt för dem som arbetsgivare att förbereda sig på eventuella frågor från barn och föräldrar?

– Man kan vända på det och säga att om hon hade sagt från början att hon hade varit sexarbetare, hade det då varit en saklig grund att inte välja henne till tjänsten? Inte enligt min mening, säger Peter Breum.

”Nattsvart grund för uppsägning”

– Det är ett tillåtet yrke, och det finns inget i detta som ger upphov till misstanken att hon skulle missköta sin anställning som följd av att ha varit sexarbetare förut, tillägger advokaten.

Han påpekar också att flera kommuner aktivt erbjuder exitprogram till sexarbetare som vill lämna prostitutionen bakom sig.

– I det ljuset är det helt nattsvart att en kommunal arbetsgivare sedan väljer att använda en anställds förflutna som sexarbetare som grund för en uppsägning. Oavsett om hon har berättat om det på anställningsintervjun eller inte, säger Peter Breum.

Kommunens argumentation haltar

Christian Højer Schjøler, expert i arbetsrätt vid Syddansk universitet, tycker inte heller att kommunen har saklig grund för uppsägningen:

– Kommunens argumentation haltar i det att de först säger att kvinnans förflutna som sexarbetare inte i sig är problematisk eller relevant för hennes anställning. Men ändå får hon sparken för att hon inte berättat om det.

Højer Schjøler konstaterar också att kommunen i sin motivering lyfter fram att Marlene Simoni öppet berättar om sitt förflutna som sexarbetare på sociala medier.

– Men man uppmuntrar ju vanligen offentliganställda att använda sin yttrandefrihet. Speciellt i fall som detta, där hon kan prata om en väldigt tabubelagd bransch, säger Christian Højer Schjøler.

– Det verkar som om kommunen har kommit fram till att det skulle vara för besvärligt att ha henne som anställd. Men det kan aldrig vara hennes problem, tillägger han.

Altinget har försökt få en kommentar från Rødovre kommun, som skriver i ett mejlsvar att man inte kommenterar personalärenden. Altinget har också försökt få en kommentar från Tinderhøjs fritidsverksamhet, men institutionens ledning har inte återkommit.

”Kommunen har återtraumatiserat mig”

Det var i början av året som Marlene Simoni avslutade sin utbildning till fritidspedagog och hon såg fram emot att omsätta det hon lärt sig i praktiken.

– Generellt sett hade jag en väldigt bra känsla inför allt, säger Marlene Simoni till Altinget.

Hon hann dock bara arbeta runt två veckor på institutionen innan hon fick sparken.

– Jag är så djupt besviken på hur Rødovre kommun har hanterat det här fallet att jag nästan inte har ord för det, säger Simoni.

– Kommunen har återtraumatiserat mig och bidragit till att jag aldrig någonsin kan komma loss från prostitutionens mörka sidor. Jag trodde att man som kommunal arbetsgivare var professionell nog att inte döma anställda på grund av deras förflutna, säger hon.

I kallelsen till den officiella intervjun skriver Rødovre kommun att Marlene Simoni vid sin anställningsintervju nämnt att hon varit ”egenföretagare i ett antal år med bland annat städning”.

Varför berättade du inte på din anställningsintervju att du hade arbetat som sexarbetare?

– Därför att jag inte tycker att det var relevant i förhållande till ett jobb som pedagog. Vid intervjun berättade jag att jag hade haft ett enmansföretag, där jag jobbade med försäljning, service, kundvård och städning, berättar Marlene Simoni.

– Om man tänker efter beskrev jag faktiskt prostitution, på det sätt som den danska familjen kan stå ut med att höra om det, säger hon.

”Man låter mig aldrig släppa taget”

– Jag har om och om igen mött massor av fördomar om att jag skulle berätta för barnen hur fantastiskt det är med prostitution, att jag skulle försöka locka in dem in i den tillvaron. Man låter mig ju aldrig släppa taget om den delen av mitt förflutna.

I dag arbetar Marlene Simoni som vikarierande pedagog på ett fritids i Köpenhamnsregionen. Där har frågan om hennes förflutna inte varit en diskussion.

– Den professionaliteten borde Rødovre kommun också ha visat, säger Marlene Simoni och fortsätter:

– Jag trodde att jag var anställd som pedagog och inte som före detta prostituerad. Men jag kan konstatera att så inte var fallet.

Artikeln är kortad och översatt från danska och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel Kryssen, spärren och mandaten – här är allt du behöver veta om valet Kryssen, spärren och mandaten – här är allt du behöver veta om valet Næste artikel Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.