Efter kritiken – program för fler myndigheter utanför Stockholm föll platt

Riksrevisionen kallar statens försök för fler statligt anställda i hela landet för ett misslyckande. Oppositionen vill se en tydligare plan från regeringen, men fick se krav på ett nytt program röstas ner av riksdagen.

Trots en blocköverskridande enighet om att öka myndighetsjobben utanför Stockholm har andelen statligt anställda minskat. Ett misslyckande för utlokaliseringspolitiken, menade Riksrevisonen i en granskning som presenterades för snart ett år sedan.

På onsdagen debatterades rapporten i riksdagen och regeringens svar på arbetet för att fler myndigheter ska placeras utanför Stockholm.

– I den bästa av världar, om man tillät sig att drömma fritt, vore det bara att etablera dem där det kändes mest regionalpolitiskt lämpat, utan tanke på bostads- och kompetensförsörjning. Men verkligheten är lite mer komplicerad än så, säger riksdagsledamoten Eric Palmqvist (SD), ansvarig för frågor om regional utveckling.

I regeringens svar understryker man vikten av statlig närvaro i landet. Samtidigt anser regeringen att Riksrevisionen inte fullständigt belyser hur en placering utanför Stockholm kan påverka myndigheternas effektivitet.

– Då finns det också en anledning för regeringen att kanske lite dra i bromsen och analysera de här synpunkterna från Riksrevisionen och tillse att utlokaliseringarna sker på bästa sätt, säger Palmqvist.

Men Socialdemokraternas ledamot i näringsutskottet, Monica Haider, vill se kraftfullare tag.

– Det är klart att vi ska eftersträva effektivitet. Men Riksrevisionens rapport säger ju faktiskt att det inte har varit något hinder för myndigheternas effektivitet på lite längre sikt, säger hon i riksdagsdebatten.

Hon är kritisk till regeringens arbete för att placera fler myndigheter utanför Stockholm och tar bland annat Utbetalningsmyndigheten som ett exempel. Myndigheten skulle först ha sitt säte i Södertälje, men kom sedan av säkerhetsskäl att i stället dra igång verksamheten i Hammarby sjöstad i Stockholm.

– När man tittar på hur regeringen agerar och vad man läser så finns det inte mycket som tyder på att den här regeringen kommer fortsätta flytta myndigheter från Stockholm, säger Monica Haider (S), ledamot i näringsutskottet.

Socialdemokraterna hade, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, velat att regeringen tog fram ett program för hur fler myndigheter ska utlokaliseras eller etableras på andra platser i Sverige. Ett förslag som röstades ner av riksdagen. 

Utöver Utbetalningsmyndigheten har regeringen, på myndighetens begäran, även beslutat att Strålsäkerhetsmyndighetens ledning ska flytta från Katrineholm till Stockholm. Kristdemokraten Erik Slottner är ansvarig minister och partikollegan Cecilia Engström säger i riksdagsdebatten att det viktigaste är att tjänsterna som bland annat Försäkringskassan erbjuder måste finnas där människor bor.

– Ur den enskilda invånarens perspektiv är det helt ointressant om Försäkringskassans huvudkontor finns i Stockholm, i Karlstad, i Eslöv eller i Vilhelmina.

Var hamnar myndigheter som slås samman?

På 16 år har regeringarnas utlokaliseringsbeslut resulterat i 4 000 statliga jobb utanför huvudstaden. Den tidigare S-ledda regeringen arbetade bland annat för att öppna fler servicekontor runtom i landet, en expansion som Riksrevisionen senare menade behövde pausas för att Statens servicecenter skulle klara sitt uppdrag.

– Om vi har 140 kontor och 290 kommuner så börjar det ändå bli så att landet börjar bli ganska väl täckt, säger Eric Palmqvist (SD).

Men Monica Haider (S) håller inte med.

– Den offentliga servicen är väldigt viktig för landsbygden. Därför är det olyckligt att regeringen sparar och stoppar etableringen av nya servicekontor när vi faktiskt behöver fler, inte färre, säger hon.

Regeringen skriver i sitt svar till Riksrevisionens rapport att de anser sig ha ”tillräckliga verktyg för att kunna göra löpande avvägningar och uppföljningar”. Monica Haider är dock orolig för utvecklingen framöver, med uppsägningar på flera myndigheter och kommande sammanslagningar. Bland annat föreslås Myndigheten för arbetsmiljökunskap, som har kontor i Gävle, gå samma med Arbetsmiljöverket, med säte i Solna.

– Det ska bli väldigt intressant att se vad de myndigheterna efter sammanslagningen hamnar. Kommer de hamna i Stockholm eller där ena delen av myndigheten redan finns? {{toplink}}

Forrige artikel LO: Ökade klyftor mellan arbetare och den ekonomiska eliten LO: Ökade klyftor mellan arbetare och den ekonomiska eliten Næste artikel Tidigare cv-missar vi minns Tidigare cv-missar vi minns
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.