Emma Spak kan göra facklig comeback

Valberedningen förslår två nya namn till Läkarförbundets styrelse. Dessutom föreslås Emma Spak till ett nytt förtroendeuppdrag.

Läkarförbundets styrelse väljs på förbundets fullmäktige den 8-9 november. Valberedningen föreslår nyval av Elin Karlsson, som också är ordförande för Sjukhusläkarna, och Annika Östling, allmänläkare i Östersund och ordförande för Jämtlands läns läkarförening. 

Skulle ombuden gå på valberedningens linje innebär det att ledamöterna Johan Styrud och Shokoufeh Manouchehrpour lämnar styrelsen. Båda hade meddelat att de står till förfogande för omval. 

Valberedningen föreslår också att Emma Spak väljs till posten som förtroendemannarevisor. Emma Spak har tidigare varit ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf, samt sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner. Som suppleant föreslås den tidigare förbundsstyrelseledamoten Torsten Mossberg.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale och övriga styrelseledamöter har ett år kvar på sin mandatperiod.

Forrige artikel Två vänsterpoddar om ekonomi startar Næste artikel Solcellsinitiativ är Årets kooperativ Solcellsinitiativ är Årets kooperativ
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.