EU-prognos sänker hoppet för regeringens jobbmål

PROGNOS. När tre år återstår till 2020 kommer Sverige att vara nästan lika långt som nu från målet om EU:s lägsta arbetslöshet, enligt EU-kommissionens höstprognos. Den lilla förbättring som sker beror helt på stigande arbetslöshet i en annan medlemsstat.

EU-kommissionen räknar i sin höstprognos med att arbetsmarknaden i unionen kommer att förbättras, stadigt men långsamt. Jobben blir fler, men det blir också de som söker arbete.

Och det kan gå åt andra hållet. Minskningen av arbetslösheten kan saktas av, eller till och med vändas till ökade andelar arbetslösa i en del medlemsstater, om fler asylsökande än väntat får uppehållstillstånd, skriver kommissionen.

Även om arbetsmarknaden inte kan suga upp alla nyanlända arbetssökande i alla medlemsstater räknar kommissionen med att arbetslösheten i EU minskar från 9,5 procent i år till 9,2 procent nästa år, och till 8,9 procent år 2017.

Arbetslösheten minskar svagt

För Sveriges del spår kommissionen att arbetslösheten kommer att minska bara lite. I år väntas den bli 7,7 procent och nästa år lika hög. Först år 2017 kan arbetslösheten gå ner, enligt kommissionen, och då till 7,4 procent.

Även om den ekonomiska tillväxten framöver bedöms som robust och nya jobb kommer till räcker inte det när arbetskraften ökar snabbt, enligt kommissionen. Dessutom finns arbetskraften inte där jobben finns, och kompetensen är inte den som arbetsgivarna söker.

Regeringens jobbmål, att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, kommer inte närmare med kommissionens prognos.

Sverige på trettonde plats

I år ligger Sverige på trettonde plats i listan över medlemsländer med lägst arbetslöshet. Nästa år hamnar Sverige också på trettonde plats.

År 2017 väntas Sverige klättra ett pinnhål på listan och placera sig på tolfte plats.

Men det avancemanget beror helt och hållet på att arbetslösheten väntas öka i Estland, som trillar ner en placering och därför passeras av Sverige.

Estland väntas under 2016 genomföra en reform för att få tillbaka förtidspensionärer i arbete. Var och en med begränsad arbetsförmåga ska sökas upp och få hjälp in på arbetsmarknaden.

EU-kommissionen räknar med att ett stort antal förtidspensionärer kommer att lockas att ge sig ut i jakt på jobb, varpå arbetslösheten ökar från 6,5 procent år 2016 till 7,6 procent år 2017.

 

Forrige artikel Kommunerna satsar mer på arbetsmarknadsåtgärder Næste artikel Lättare för yrkesutbildade att arbeta utomlands
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.