Ex-ledamot tvingas betala tillbaka inkomstgaranti

Tidigare riksdagsledamoten Margareta Gunsdotter Hayes ska betala tillbaka 70 000 kronor av sin inkomstgaranti.

Under 2022 fick Margareta Gunsdotter Hayes ut runt 366 000 kronor från inkomstgarantin. Nu måste hon betala tillbaka 70 000 kronor till Statens tjänstepensionsverk, rapporterar Gefle Dagblad. Anledningen är att riksdagens arvodesnämnd anser att hon inte har gjort tillräckligt för att få ett nytt jobb.

Tänker överklaga

I ett mejl till Ekot skriver ex-politikern att hon tänker överklaga beslutet och skicka in ytterligare informationsunderlag.

”Jag hoppas att dessa tillägg kan komma att göra det hela mer tydligt för förvaltningen och att beslutet därmed kan omprövas”, skriver hon i mejlet.

Blev politisk vilde

Margareta Gunsdotter Hayes var riksdagsledamot mellan åren 2010–2018. År 2015 lämnade hon Sverigedemokraterna, eftersom hon var kritisk till partiledningens sätt att leda partiet. I stället blev hon politisk vilde, men deltog själv inte i riksdagens arbete under två års tid.

Ex-politikern har tidigare hetat både Sandstedt och Larsson i efternamn. Hon är också mor till SD:s toppolitiker i Sölvesborg, Louise Erixon, som tidigare var sambo med partiledaren Jimmie Åkesson.

Forrige artikel MYH får medel från ESF-rådet Næste artikel Arbetsmarknadsdepartementet söker assistent
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.