Fackförbund: Region Stockholm och MTR är skyldiga till situationen på pendeltågen

Fackförbundet ST uppmanar alla sina medlemmar som deltar i strejken att återgå till arbete. Samtidigt pekar man ut Region Stockholm och MTR som skyldiga till situationen.

Under måndagen bröt en strejk ut på Stockholms pendeltåg som handlar om att lokförare vill stoppa avvecklingen av tågvärdar, något som har lett till flera inställda avgångar. 

Nu tar Fackförbundet ST avstånd från strejken och varnar att en vild strejk kan få konsekvenser för deltagarna såsom uppsagda anställningar och skadeståndsskyldighet. 

– Kollektivavtalet gäller fortfarande, därför har våra medlemmar fredsplikt. Om man inte är sjuk så ska man gå till jobbet som vanligt på pendeltågen, säger Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på Fackförbundet ST, i ett pressmeddelande.

MTR stämmer strejkande

Under tisdagen rapporterar Arbetet att tågoperatören MTR, som har hand om Stockholms pendeltåg, stämmer 73 lokförare i Arbetsdomstolen. Enligt MTR räcker inte standardsumman vid vilda strejker som ligger på 3 000 kronor, utan tågoperatören vill ha 6 000 kronor i skadestånd per strejkande. 

Man begär också att Arbetsdomstolen fattar ett provisoriskt beslut om att förklara strejken olovlig. 

Strider mot lagen

Fackförbundet ST pekar ut Region Stockholm och MTR som skyldiga till situationen. Förbundet menar att avvecklingen av tågvärdarna på pendeltågen inte har hanterats på ett sätt som säkerställer arbetsmiljön för lokförarna eller säkerheten för passagerarna. 

Förbundet företräder en stor del av pendeltågens personal och driver just nu flera tvister mot MTR som handlar om beslutet att ersätta tågvärdar med kameror på pendeltågen, vilket gör att lokförarna ensamma ansvarar för såväl ombordstigning som utrymningsansvar vid nödsituationer.

– Det grundläggande felet är att det fattas ett politiskt beslut om att avskaffa tågvärdarna, utan att konsekvenserna utretts och accepterats av den lokala skyddsorganisationen med skyddsombuden. Därigenom har operatören MTR blivit tvungna att genomföra något som vi menar strider mot lagen, säger Niklas Simson.

Forrige artikel Kommunbidrag finansierar budgetsatsning: ”De som tar störst ansvar får betala” Kommunbidrag finansierar budgetsatsning: ”De som tar störst ansvar får betala” Næste artikel S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.