Fackförbunden utbildar allmänheten om klimatet

Med en digital kurs ska allmänheten utbildas om klimatkrisen. Enligt Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to union, är det jobben som är nyckeln.

Den oberoende tankesmedjan Global utmanings initiativ ”Klimatnyfiken” ska göra kunskap om klimatomställningen mer lättillgänglig.

– Kunskap är nyckeln för att skapa förståelse och motivation för den klimatomställning som måste ske, säger Tove Ahlström, vd på Global utmaning, i ett pressmeddelande.

Jobben är nyckeln

Den digitala kursen har finansierats av både Postkodstiftelsen och fackens biståndsorganisation Union to union. Enligt Union to unions generalsekretare Maria Nyberg är jobben nyckeln.

– Vi måste se till att alla människor har vettiga jobb som går att försörja sig på. Annars kommer klimatomställningen att möta globalt motstånd. Ingen får lämnas utanför, det är avgörande, säger Maria Nyberg.

En av tre kurser

”Klimatnyfiken” är kostnadsfri och tar ungefär en timme att genomföra. Den är en av tre kurser som ingår i satsningen ”Klimatagendan – Sverige ställer om”.

Forrige artikel Ex-minister byter av ex-minister i Postnords styrelse Næste artikel Hotell- och restaurangfacket får ny avtalssekreterare
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.