Färre får jobb efter yrkesexamen – ”Iskall arbetsmarknad”

Andelen som får jobb efter yrkeshögskolan har minskat under pandemin. Samtidigt finns det vissa gemensamma nämnare för de utbildningar där flest nyexaminerade anställs. ”Ju bättre samarbetet är mellan utbildning och arbetsliv, desto större andel får jobb”, säger gd Thomas Persson till Altinget. 

Andelen som får jobb efter yrkeshögskolan är fortsatt hög, men har minskat något till följd av pandemins konsekvenser på arbetsmarknaden, visar en ny rapport av Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh). Thomas Persson, generaldirektör, menar att att det finns vissa mönster mellan de utbildningar där högst antal nyexaminerade får jobb.

– Ett skäl är att för vissa utbildningar kan du gå i jobb från dag ett när du är klar. För andra kanske du behöver göra en del kompletteringar. Ett annat skäl är efterfrågan på arbetsmarknaden. Det blev väldigt tydligt under pandemin. För hotell, restaurang och turism var det en iskall arbetsmarknad. 

– Sen kan det också handla om hur utbildningen genomförs och en viktig del är hur väl man lyckas med LIA:n (del av utbildningen som är förlagd till en arbetsplats reds. anm).  

Samarbete

Enligt Thomas Persson är det främst arbetsmarknadens efterfrågan som styr vilka som får jobb, men när det kommer till utbildningens uppbyggnad så finns det några faktorer som gör eleverna mer attraktiva på arbetsmarknaden. 

– En generell iakttagelse vi har är att ju bättre samarbetet mellan utbildning och arbetsliv fungerar, desto större andel får jobb efter examen, säger han och fortsätter:

– Samma sak om man vänder på det. Där det inte funkar i samarbetet så syns det i resultatet på utbildningen och på antal elever som får jobb efteråt. 

Pandemieffekt

Av dem som tog examen från en yrkeshögskoleutbildning 2020 var 89 procent i arbete 2021, vilket var i nivå med undersökningen 2020 men lägre än i undersökningen 2019 då motsvarande andel var 93 procent. Detta förklarar Tomas Persson som en effekt av pandemin. 

– Det är inte coronapandemin i sig, men arbetslivets efterfrågan på arbetskraft har minskat i vissa branscher under pandemin. 

Resultatet är fortfarande bättre än vad Thomas Persson hade förväntat sig. Detta ser han som ett tecken på att nedgången till följd av pandemin har upphört.

– Det finns goda chanser att efterfrågan kommer öka igen. Vid nästa undersökning tror vi att andelen som har jobb efter examen kommer vara hög igen. 

Överensstämmelse

Det finns också en viss skillnad i hur väl arbetet överensstämmer med det som eleverna har utbildat sig till mellan de olika utbildningarna. 

Inom två utbildningsområden hade överensstämmelsen ökat jämfört med 2020. Det var inom Friskvård, kroppsvård och Säkerhetstjänster. På motsvarande vis minskade överensstämmelsen inom två områden jämfört med 2020: Ekonomi, administration och försäljning samt Samhällsbyggnad och byggteknik.

Thomas Persson menar att detta också går att koppla till pandemin och är ett resultat av att efterfrågan på arbete snabbt kan skiftas. 

– Det här tror vi kommer att öka nu efter pandemin. Sen är frågan om den ökningen kommer lika snabbt som andel i arbete, eller om det blir en fördröjning. 

Forrige artikel Reallönerna rasar – största fallet sedan 1993 Reallönerna rasar – största fallet sedan 1993 Næste artikel Lagrådet: Svårt för arbetslösa och egenföretagare att få nya studiestödet Lagrådet: Svårt för arbetslösa och egenföretagare att få nya studiestödet
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.