Fremia svarar på stämning: LSS går före las

Om en assistansberättigad inte längre har förtroende för en viss assistent måste anställningen kunna avslutas. Anställningsformen ”visstid så länge uppdraget varar”, som nu ska prövas i domstol, är därför giltig, menar Fremia. 

Kommunal har lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen om att pröva en anställningsform. Det är den vanligaste anställningsformen för personliga assistenter och lyder ”visstid så länge uppdraget varar”. Uppsägningstiden är oftast 2–4 veckor.

Enligt Kommunal strider anställningsformen mot las, då lagen säger att en visstidsanställning inte kan pågå hur länge som helst.

Nu svarar arbetsgivarorganisationen Fremia på stämningsansökan och menar att den kollektivavtalade anställningsformen är giltig. 

LSS före las

Fremia menar att det är den assistansberättigade som har sista ordet. LSS kom till för att ge den assistansberättigade självbestämmande i hur det stöd man behöver ska ges.

Om en assistansberättigad inte längre har förtroende för en viss assistent måste därför anställningen kunna avslutas, menar man. 

– Personlig assistent är inte ett yrke som vilket annat. Det handlar främst om goda relationer, respekt och tillit för att säkerställa brukarens integritet och självbestämmande, säger Jasmina Helander, biträdande förhandlingschef på Fremia i ett pressmeddelande

– Parterna på arbetsmarknaden har sedan assistansreformens tillkomst gemensamt tagit ansvar för att skapa bäst tänkbara villkor för såväl arbetstagare som assistansberättigade under de förutsättningar som gäller. LSS, som är en rättighetslagstiftning, måste ha företräde i förhållande till las.

”Föga förvånande”

Pia Schedling, ansvarig ombudsman i ärendet på Kommunal, säger till Altinget att Kommunal ska återkomma med ännu ett yttrande till domstolen innan förhandling. 

– Just den frågan kring las kontra LSS är en grundsten i vad som gör att vi är oense i sakfrågan som sådan. Det är föga förvånande att de ser på saken så, säger hon. 

Kommunal menar att de båda lagstiftningarna väger lika tungt. 

– Vi menar inte att den ena eller den andra lagen har företräde på något sätt, säger Schedling.

{{toplink}}

Forrige artikel Flera civilsamhällesaktörer bland remissinstanserna för kulturutredning Flera civilsamhällesaktörer bland remissinstanserna för kulturutredning Næste artikel Skoopi listar alla Sveriges arbetsintegrerande sociala företag Skoopi listar alla Sveriges arbetsintegrerande sociala företag
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.