Här är partiernas nya gruppledare

Partierna har valt nya gruppledare i riksdagen. Bland dem finns en minister, flera talespersoner och en nykomling.

Hos Miljöpartiet får Annika Hirvonen och Rasmus Ling förnyat förtroende som gruppledare. 

Annika Hirvonen har suttit i riksdagen sedan 2014 och är partiets utbildningspolitiska talesperson. 

– Vår riksdagsgrupp har en oerhört viktig uppgift framför sig i att granska den blåbruna majoritetens förslag och vara en motkraft i svensk politik mot rasismen, högerpopulismen och klimatförnekandet, säger hon i ett pressmeddelande

Rasmus Ling blev liksom Hirvonen invald 2014 och är partiets talesperson i rätts- och migrationsfrågor. 

– Vi ser redan nu att det kan bli en stökig mandatperiod där SD och L som säger sig vara motståndare nu sitter och regeringsförhandlar och där flera partier har övergett sina värderingar och principer för makten. Miljöpartiets riksdagsgrupp kommer att vara en blåslampa som vakt om det allra heligaste: människovärdet, miljön och demokratin, säger han. 

Socialministern kliver in i riksdagen

Under en pressträff i riksdagen under torsdagseftermiddagen presenterade avgående statsminister Magdalena Andersson Socialdemokraternas nästa gruppledare.

– Lena Hallengren har i sina olika roller genom åren visat att hon har en ypperlig förmåga att samla och hitta lösningar där andra ser låsningar. Hon är van vid att samarbeta brett med många olika röster för att komma framåt, säger Andersson under pressträffen.

Socialdemokraterna förbereder sig på att gå i opposition den kommande mandatperioden och Magdalena Andersson betonar Lena Hallengrens då centrala roll.

– Jag är naturligtvis väldigt glad över förtroendet. Vi är ett större parti som tar plats i riksdagen, säger Hallengren.

– Som gruppledare blir mitt jobb att tillsammans med 107 ledamöter i den socialdemokratiska riksdagsgruppen hitta stöd för våra förslag och för en politik som tar tag i de samhällsutmaningar vi står inför. 

Landsbygdspolitisk talesperson ny gruppledare för C

Anders W Jonsson lämnar uppdraget som gruppledare efter elva år på posten.

Det blir i stället Daniel Bäckström, partiets talesperson i landsbygds- och försvarspolitiska talesperson, som får leda C:s arbete i riksdagen. Han har suttit i riksdagen sedan 2014.

– Jag känner mig mycket hedrad över uppdraget och förtroendet och ser fram emot det kommande arbetet, säger Bäckström i ett pressmeddelande, och lägger till att partiet kommer spela en viktig roll under den kommande mandatperioden.

Centerpartiets första vice gruppledare Ulrika Heie får fortsatt förtroende medan Elisabeth Thand Ringqvist blir ny andra vice.

V väljer nykomling

Samuel Gonzalez Westling har suttit i Vänsterpartiets partistyrelse sedan 2014, och valdes in i riksdagen i år. Nu har vänsterpartiet utsett honom till gruppledare. 

– Det är ett hedrande uppdrag och jag är tacksam för förtroendet. Den här mandatperioden kommer bli en period då vi är i tydlig opposition mot högerpolitiken. Risken är stor för nedskärningar i välfärd och trygghetssystem, från en höger som sen skyller alla problem på invandrare. Här kommer Vänsterpartiet att ha en viktig roll som den tydliga oppositionen, säger Samuel Gonzalez Westling i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Ex-talesperson ny L-gruppledare i Västerås Næste artikel Landets bästa yrkeslärare är korad
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.