Här får rektorerna sämst betalt

Gotland har landets lägsta medellöner för rektorer. Högst har Stockholm. Det visar Sveriges skolledares årliga genomgång. 

Medellönen för en skolledare ligger på 56 700 kronor, enligt Sveriges skolledares årliga undersökning. Men hur mycket en rektor får i lön kan skilja sig med upp till 10 000 kronor beroende på var i landet man jobbar. 

Lägst lön har rektorerna på Gotland, där medellönen ligger på 51 800 kronor, tätt följt av Dalarna på 51 900.

I Stockholm är rektorslönerna högst. Här tjänar en skolledare i genomsnitt nästan 10 000 kronor mer än på Gotland. På andra och tredje plats kommer Uppsala följt av Halland, med 57 000 respektive 56 900 kronor i lön. 

– Rektorer är inte bara ansvariga för barnens och elevernas måluppfyllelse och trygghet, utan de agerar även som ekonomichef, teknisk chef, personalchef och marknadschef. Lönen måste spegla komplexiteten och det stora ansvaret i uppdraget, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Sveriges skolledare, i ett pressmeddelande. 

Artikeln fortsätter efter grafiken.

Lokal lönesättning

Enligt Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledare, kan de lägre lönerna bero på att det inte finns några tydliga lönekriterier, samt att det inte görs någon arbetsvärdering utifrån rektorsuppdragets omfattning. 

– Lönerna är väldigt lokala. Det beror på att vi inte har en nationell syn på befattningens betydelse. Det innebär att man har en helt lokal lönesättning, som gör att vi har enormt stora löneskillnader i hela landet, sade han till Altinget efter förra årets undersökning. 

Nyligen publicerade Skolverket en rapport som visar att tre av tio grundskolor har haft tre eller fler rektorer de senaste fem åren. Enligt Sveriges skolledare är lönerna en stor faktor till den höga rektorsomsättningen. 

– Det säger sig självt att lärare inte vill stanna på en skola med täta rektorsbyten, och dessutom blir möjligheterna att ta tag i trygghetsproblem på skolan svårare när rektorsruljangsen är hög, säger Matz Nilsson i ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Forrige artikel Jämställdhetsministern: Ny hbtqi-strategi klar till hösten Jämställdhetsministern: Ny hbtqi-strategi klar till hösten Næste artikel Så ska nya gd:n ta Arbetsförmedlingen ”från bidragssluss till jobbmaskin” Så ska nya gd:n ta Arbetsförmedlingen ”från bidragssluss till jobbmaskin”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.