Hon blir ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet

Danmarks tidigare social- och inrikesminister, Karen Ellemann, tar över som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.

Karen Ellemann tar över Nordiska ministerrådet efter finska Paula Lehtomäki, som lämnade uppdraget i september.

Ellemann har suttit invald i folketinget för partiet Venstre sedan 2007. Hon har också tagit plats i regeringen – som jämställdhets-, miljö-, social- och inrikesminister, men också som minister med ansvar för nordiskt samarbete.

– Med tanke på den rådande situationen i världen framstår det nordiska samarbetet som mer relevant än på många år, säger Ellemann i ett pressmeddelande.

– Jag ser därför fram emot att ta mig an denna mycket spännande uppgift tillsammans med alla nordiska kollegor i Köpenhamn och på institutionen som är spridd över hela Norden.

I ett inlägg på Twitter gratulerar EU-minister Jessika Roswall (M) henne.

Politikerfamilj

Karen Ellemann är syster till Jakob Ellemann-Jensen, som är partiledare för Venstre sedan 2019.

Deras far Uffe Ellemann-Jensen var utrikesminister mellan 1982 och 1993.

Forrige artikel Ledarskribent blir sakkunnig hos Johan Pehrson Næste artikel Svevia hämtar arbetsmiljöchef från vindkraftsbolag
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.