Humana får fortsätta – avveckling av assistans pausas

Humana Assistans behöver inte avveckla sin verksamhet på fredag. Förvaltningsrätten har beviljat inhibition av Ivos stängningsbeslut. Rimligt, anser Vårdföretagarna.

Den 31 januari meddelade Inspektionen för vård och omsorg att de drar in tillståndet för Humana Assistans med omedelbar verkan. Humana fick fram till den 10 februari på sig att avveckla assistans, ledsagarservice, avlösarverksamhet och hemtjänst. 

Efter beskedet sjönk Humanas aktiekurs kraftigt.

{{toplink}}

Beslutet överklagades omedelbart och under tisdagen meddelade förvaltningsrätten i Stockholm inhibition tills dess att målet avgjorts i domstol. Därmed kan bolaget fortsätta verksamheten i väntan på dom.

Förvaltningsrätten motiverar beslutet om inhibition med att utgången i själva sakfrågan är oviss och att det inte har ”framkommit att personer vars assistans eller stödinsatser utförs av Humana riskerar att skadas om verksamheten tillåts fortsätta i avvaktan på slutlig prövning”.

Efterlyser lagändringar

Vårdföretagarna välkomnar domstolens beslut. Att inte bevilja inhibition hade varit orimligt, anser Antje Dedering, förbundsdirektör, som nu efterlyser lagändringar kring tillsynen. 

– Det Vårdföretagarna har framfört till regeringen och IVO under många år är att tillsynen måste vara rättssäker, förutsägbar och beslut måste vara proportionerliga, så är det inte i dag. Förvaltningsrätten har nu, åtminstone tillfälligt, avstyrt en omstörtande situation för assistansberättigade och assistenter i hela landet, säger Antje Dedering i ett pressmeddelande

Samtidigt meddelar Försäkringskassan att de stoppar utbetalningen av ersättning för assistans. Försäkringskassan godkänner inte längre bolaget som betalningsmottagare och pengarna kommer istället att betalas ut direkt till den som har beviljats assistans. 

Ivo har tre veckor på sig att överklaga inhiberingsbeslutet. 

Forrige artikel Fördel Byggnads i las-strid enligt arbetsrättsexpert Fördel Byggnads i las-strid enligt arbetsrättsexpert Næste artikel Professor: ”Den svenska modellen är på glid” Professor: ”Den svenska modellen är på glid”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.