Ivo överklagar Humanas tidsfrist

Beslutet att ge Humana Assistans en tidsfrist överklagas nu av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I slutet av januari kom Ivo med beslutet att Humana Assistans skulle stänga ner sin verksamhet senast den 10 februari på grund av en lång rad brister. Humana, som anser att Ivos beslut är fel, överklagade och begärde inhibition i väntan på att själva överklagandet ska prövas.

{{toplink}}

Förvaltningsrätten gick på Humanas linje och bolaget kan fortsätta verksamheten i väntan på dom.

Men nu har Ivo överklagat inhibitionen till kammarrätten.

I överklagandet hävdar Ivo att det inte råder någon tvekan om att myndigheten kommer att få rätt kring det indragna tillståndet. Att Försäkringskassan inte längre godkänner Humana Assistans som betalningsmottagare bara stärker den tesen.

Att Humana Assistans också förlorar möjligheten att bedriva sin huvudsakliga verksamhet saknar betydelse, anser Ivo, som vill att kammarrätten upphäver inhiberingsbeslutet. 

För att Ivos överklagande ska tas upp krävs att kammarrätten meddelar prövningstillstånd. Altinget har varit i kontakt med kammarrätten i Stockholm, och beskedet därifrån är att det kan ta upp till fem dagar innan beskedet om ett eventuellt prövningstillstånd meddelas.

Skulle kammarrätten ge Ivo rätt upphävs inhiberingsbeslutet och Humana ska då avveckla verksamheten, även om den rättsliga processen kring stängningsbeslutet inte är avgjord.

Forrige artikel Studie: Toppavlönade är inte alltid de smartaste Studie: Toppavlönade är inte alltid de smartaste Næste artikel Byggnads ställer sig bakom LO:s lönekrav Byggnads ställer sig bakom LO:s lönekrav
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.