Johan Pehrson byter post – och tar Edholms frågor

Pehrson och Persson byter plats. Liberalernas partiledare Johan Pehrson tar över Mats Perssons (L) post och blir ny utbildningsminister. Samtidigt plockar han gymnasiefrågorna från skolministerns bord.

Vem från Moderaterna som skulle bli ny utrikesminister var den stora frågan inför dagens regeringsombildning. Men även bland Liberalernas ministrar sker förändringar.

L-ledaren Johan Pehrson lämnar arbetsmarknadsdepartementet och tar över Mats Perssons uppdrag som utbildningsminister. En profilfråga för partiet. 

– Jag är partiledare för Liberalerna och då pratar man sedan 150 år ofta om kunskap och bildning. Och då förefaller det ganska naturligt att man leder utbildningsdepartementet, säger han till Altinget.

Trots att det är Mats Perssons portfölj han tar över, med ansvar för högskolan, vuxenutbildning och folkbildningen, ligger de frågor som Pehrson anser är viktigast i sitt nya uppdrag på skolminister Lotta Edholm. Det handlar om att återupprätta ordningen i svensk skola, och partiledaren pekar bland annat på en reformering av friskolorna och skolpengen.

Går du in på hennes område? 

– Jag är ju utbildningsminister, men jag kommer ta ett ansvar för allt från gymnasieskolan och uppåt, säger Johan Pehrson. 

– Jag och Lotta Edholm har ju haft varit sida vid sida i politiken i många, många år till och från. Och det är klart att vi har ett nära samarbete, tillägger han. 

I en kommentar till Altinget bekräftar Pehrsons pressekreterare att han tar över gymnasiefrågorna. 

Lämnar arbetsmarknadsdepartementet

Johan Pehrson lämnar jobbet som arbetsmarknadsminister samtidigt som arbetslösheten stiger. L-ledaren menar att reformarbetet är i gång och pekar på höga krav på Arbetsförmedlingens effektivitet framöver.

– Vi har redan gjort mycket som kommer att stärka arbetslivet. Det kommer Mats Persson kunna ta vidare med sina kunskaper. 

Är det ett strategiskt val från ert håll att sätta dig främst i er starkaste profilfråga inför nästa val?

– Det blir nog inte någon förvånad över att jag ställer mig i den rad av liberala ledare som tar ansvar för bildning och kunskap. Det är grunden för egen makt och frihet. Det finns inget som kompensera en tappad skolgång. 

Blir rymdminister

Som utbildningsminister får Johan Pehrson även rymdfrågorna på sitt bord.

 – Jag kommer ju följa den forskning som sker där. Och det är klart att Sveriges unika och starka geografiska läge gör att vi kommer vara en viktig spelare i rymdfrågor, säger han.

Och vad tänker du om att kallas rymdminister framöver?

– Den ska jag väl inte använda annat än till vid de tillfällen det kräver.

”En ära”

På X skriver Mats Persson att det är en ära att ta över posten som arbetsmarknadsminister. 

 {{toplink}}

,

Forrige artikel Efter stipendiesatsningen: Rekordmånga svenskar på EU-toppskola Efter stipendiesatsningen: Rekordmånga svenskar på EU-toppskola Næste artikel Ny minister tar över frågan om informationsplikt Ny minister tar över frågan om informationsplikt
Forskare: Rikta om nya studiestödet

Forskare: Rikta om nya studiestödet

Det är främst personer med en bra ställning på arbetsmarknaden som beviljas omställningsstudiestödet, visar en ny studie. ”Rikta stödet till de som behöver det mest”, säger David Seim, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.