Kollektivavtal: Olika målgång för Kommunal och Vision efter slutspurten

AVTAL. I kollektivavtalsförhandlingarna fick Kommunal igenom löneökningar och arbetstidsförkortning, medan Vision genomdrev retroaktiv lön för coronapandemin. Enligt Visions ordförande Veronica Magnusson fick man offra inflytandet över den egna arbetstidens omfattning.

I veckan har avtalsförhandlingarna för lejonparten av de anställda i kommunsektorn gått i mål. En nöjd Tobias Baudin förklarade i Sveriges Radio att ur Kommunals perspektiv hade det blivit "ett jäkligt bra avtal".

Kommunal: Löneökning och klumpsumma

Avtalet inbegriper bland annat generella löneökningar på 5,4 procent under 29 månader samt satsningar på yrkesutbildade med 0,6 procent. Andra delar i avtalet rymmer exempelvis en arbetstidsförkortning för personer som jobbar ständig natt.

Avtalet med Kommunal innehåller inga retroaktiva löneökningar, rapporterar Dagens Samhälle. Däremot ett engångsbelopp om 5500 kronor, som ska betalas ut före jul.

– I ljuset av pandemin och medarbetarnas insatser är det självklart för oss att lägga in en engångsbetalning, säger Joakim Larsson (M), ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation till tidningen.

Vision: Retroaktiv löneökning

Det var emellertid inte bara Kommunal som tecknade avtal med SKR och Sobona denna vecka. Även Vision, Akademikerförbundet, Ledarna och Teaterförbundet enades med motparten om avtal. Veronica Magnusson, ordförande i Vision, är nöjd med avtalet som Vision fått till, säger hon i ett mejl till Altinget.

– Viktigast för medlemmarna var att lönerna skulle utbetalas retroaktivt för det hårda arbete man gjort under pandemin. Jag är väldigt stolt och nöjd att vi förhandlat fram det.

Lång era av krisläge

Vision representerar akademiker, chefer, socialsekreterare och andra yrkesgrupper som leder och administrerar välfärden i såväl omsorg som socialtjänst med flera områden. Många av dem har på så vis genomlevt en lång era av krisläge och hög arbetsbelastning, först under flyktingkrisen och nu under coronapandemin.

Lindrar detta avtal den upplevelsen?

– Om vi inte hade lyckats få retroaktiva löneökningar så hade det gett en stor uppgivenhet, vi har sällan haft ett så stort medlemstryck som innan vi kunde gå ut och säga att det var klart. I det nya avtalet har vi sett till att medlemmarna får betalt för sin insats under pandemin bland annat genom att lönerna utbetalas retroaktivt (från 1 april 2020) till skillnad mot märket från industrin.

Tuffaste kompromissen

Men allt är inte solsken för Vision. Det finns detaljer som var svåra att gå med på och sådant man inte fick igenom. Den tuffaste kompromissen var enligt Magnusson att släppa taget om förbundets önskan om att ge medlemmarna mer inflytande över den egna arbetstidens omfattning och förläggning. Där vill SKR kunna flytta schemalagd arbetstid mellan beräkningsperioder för enklare schemaläggning, medan Vision vill tvärtom.

– Kompromissen blev ett mindre antal timmar som arbetsgivaren har möjlighet att flytta över beräkningsperioder, förklarar Veronica Magnusson. 

Regler för beredskap och scheman

Flera delar syftar till bättre villkor i arbetsmiljö och belastning. Pandemin har i vissa yrkesgrupper inneburit ett ökat tryck kring exempelvis arbetstider och beredskap, vilket också hanteras i avtalet, berättar Magnusson.

– Genom kortare veckoarbetstid för nattarbetare, tydligare regleringar kring beredskap och ökade möjligheter att avsluta enskilda överenskommelser om arbetstidsbestämmelserna skapar vi bättre möjligheter för medlemmarna att klara de förändrade förutsättningarna. I just det här avtalet har regler kring beredskap och schemaläggning förtydligats.

– Avtalet innehåller också ett partsarbete kring friskfaktorer och vad vi behöver göra för att medlemmarna ska må bra på jobbet. Så, ja, avtalet är ett steg i rätt riktning, men det finns massor vi behöver göra för att fortsätta förbättra.

Forrige artikel Hallå där Ingrid Lindholm – Varför är las-uppgörelsen olämplig för skolvärlden? Hallå där Ingrid Lindholm – Varför är las-uppgörelsen olämplig för skolvärlden? Næste artikel Hallå där Sverker Härd – Ny generaldirektör för Tillväxtanalys Hallå där Sverker Härd – Ny generaldirektör för Tillväxtanalys
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.