Kooperativa företag mer jämställda än börsbolag

Kooperativa företag är mer jämställda än börsnoterade bolag när det gäller vd-poster, ledningsgrupper och ordförandeposter. Men inte i styrelser. ”Jag tror att de kooperativa företagen är mer jämställda på grund av den demokratiska ägarformen. Det påverkar vilka som leder”, säger Petra Pilawa verksamhetschef på Svensk Kooperation, som har gjort undersökningen.

Årets rapport i ämnet är den fjärde i ordningen och där jämförs de 100 största kooperativa företagen med alla börsbolagen.

– 2020 jämförde vi mindre kooperativ med aktiebolag i allmänhet, och även där var kooperativen mer jämställda, säger Petra Pilawa.

Hon säger samtidigt att kooperativa företag inte är jämställda de heller.

– Att 19 procent av de kooperativa företagen har en kvinna som vd är inte jämställt. Vår undersökning rör representation, men det är viktigt att komma ihåg att jämställdhet är bredare än så. Det handlar också om kultur, säger Petra Pilawa.

Genusperspektiv

En åtgärd är att se på verksamheten ur ett genusperspektiv, att jämställdhetsperspektivet finns med i kärnverksamheten. Som exempel nämner hon Folksam, som har tagit med våld i nära relationer i sina försäkringserbjudande.

När det gäller styrelser ligger ni efter, vad beror det på?

– Vi vet inte, möjligen har börsbolagen haft den frågan i fokus, för de har ökat på senare år. Vi är stolta, men vi säger inte att vi är framme. Det är fortfarande låga siffror och det återstår mycket att göra. Det är styrelserna ett exempel på, säger Petra Pilawa.

Svensk Kooperation är en ekonomisk förening som funnits sedan 2017 och tillkom på initiativ från LRF, HSB, KF och Fremia. De opinionsbildar för den kooperativa företagsmodellen.

Forrige artikel Utredning om entreprenörsansvar får mer tid på sig Utredning om entreprenörsansvar får mer tid på sig Næste artikel Arbetsförmedlingen: Politiken kan behöva sänka sin ambitionsnivå Arbetsförmedlingen: Politiken kan behöva sänka sin ambitionsnivå
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.