LO: Debattörerna återanvänder Alliansens favoritbegrepp

Precis som Alliansregeringen ställer Styrgruppen för industrins reformagenda social ersättning mot viljan att arbeta. Men det finns ingen motsättning mellan att avskaffa karensavdraget och människors motivation till att gå till jobbet, skriver företrädare för LO i en slutreplik.

Som argument för att återinföra karensavdraget återanvänder Styrgruppen för industrins reformagenda Alliansens favoritbegrepp arbetslinjen. Precis som den dåvarande borgerliga regeringen ställer de social ersättning mot viljan att arbeta. Problemet är att argumentationen fortfarande haltar.

Våra nordiska grannländer

Det finns ingen motsättning mellan att permanent avskaffa karensavdraget och människors motivation till att gå till jobbet. Hade så varit fallet hade vi sett ett skenande sjuktal i våra nordiska grannländer, som haft det goda omdömet att aldrig införa någon karens eller att som Danmark avskaffa den.

Faktum är att det är precis den typen av åtgärd som Sveriges alla löntagare, inte minst LO-förbundens medlemmar, behöver. För är det något coronakrisen visat så är det betydelsen av att alla ska ha råd att stanna hemma vid sjukdom. Inte minst gäller detta de yrkesgrupper som stått i frontlinjen i kampen mot pandemin och drabbats hårdare än andra.

Sänker produktiviteten

Att gå till jobbet när man av hälsoskäl borde varit sjukskriven leder till ökad smittspridning, framtida sjukskrivningar och på sikt till negativa folkhälsoeffekter. Om detta finns en relativt omfattande forskning, bland annat på Karolinska Institutet.

Amerikanska forskare har visat hur sjuknärvaron kan sänka produktiviteten i företag och på arbetsplatser. Även för enskilda arbetsgivare finns det alltså skäl att motverka att anställda inte arbetar när de av hälsoskäl borde avstå.

Gynnar samhället

Vi delar bilden att det råder kompetensbrist i Sverige och att det behövs stora satsningar på att motverka arbetslösheten. För att hindra att arbetslösheten biter sig fast på hög nivå föreslår LO ett brett program med alltifrån utbildningsplikt för kortutbildade till yrkesväxling för redan etablerade. Detta måste dock gå hand i hand med att skapar ett tryggare försäkringssystem för den som blir sjuk.

Att avskaffa karensavdraget permanent för alla är ett viktigt steg på vägen. Det gynnar samhället både på kort och lång sikt.

Forrige artikel Investering i dansk-svensk infrastruktur är helt avgörande Investering i dansk-svensk infrastruktur är helt avgörande Næste artikel Neurologbrist orsakar onödigt lidande och kostar samhället miljarder Neurologbrist orsakar onödigt lidande och kostar samhället miljarder
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.