Män särskilt utsatta för etnisk diskriminering

En ny studie från Stockholms universitet visar att män med utländskt klingande namn missgynnas mer än kvinnor i samma kategori när det kommer till etnisk diskriminering. Rekryterarens kön spelar också roll i sammanhanget.

Det finns flera tidigare studier som har visat att personer med utländskt klingande namn har svårare när de söker jobb än personer med svensklingande namn. En ny studie från Stockholms universitet bekräftar den bilden.

– Jag har kommit fram till att det finns etnisk diskriminering. Sökande med utländsk klingande namn får färre positiva svar på ansökningar än personer med svenskklingande namn, säger Anni Erlandsson, doktor i sociologi, till Altinget.

Rekryterarens kön

Men det som är nytt med studien är att den också har tittat på hur diskrimineringen ser ut baserat på rekryterarnas kön. Slutsatsen är att det inte påverkar den generella bilden.

– Sökande med utländskt klingande namn får färre positiva svar oavsett rekryterarens kön, säger Erlandsson.

Däremot finns det en skillnad inom gruppen. Män med utländskt klingande namn diskrimineras i större utsträckning än kvinnor med utländsk klingande namn. Och avgörande är också vilken yrkeskategori det rör sig om och rekryterarens kön.

– I högkvalificerade yrken diskriminerar kvinnliga rekryterare manliga sökande med utländskt klingande namn framför kvinnor med utländskt klingande namn. Och manliga rekryterare gör det här i mansdominerande yrken.

Tendenser

Studien har bara tittat på den inledande delen i ansökningsprocessen, det vill säga om man får en positiv respons eller bli kallad till intervju. Den undersöker inte den fortsatta processen, men Anni Erlandsson menar att det ändå tyder på att problemen finns även där.

– Det tyder på att personer med utländskt klingande namn behöver söka fler jobb för att komma till intervju och i slutändan bli anställda. Resultatet tyder det också på att den här typen av diskriminering bidrar till etnisk ojämlikhet på den svenska arbetsmarknaden.

Vidare studier

Hittills har Anni Erlandsson undersökt om diskriminering utifrån kön och etnicitet förekommer vid rekrytering samt om den typen av diskriminering skiljer sig mellan manliga och kvinnliga rekryterare. Framöver vill hon gärna undersöka varför det är så.

– Det vore intressant att se på mekanismerna bakom och också titta på hur det ser ut i enskilda yrken. I den här studien har jag bara kollat på yrken generellt och yrkeskategorier.

{{toplink}}

Forrige artikel Säkra utredningar på arbetsplatsen kan förebygga självmord Säkra utredningar på arbetsplatsen kan förebygga självmord Næste artikel Pensionärerna oense om regeringens garantitillägg Pensionärerna oense om regeringens garantitillägg
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.