Ministern om karensavdraget: Ska utredas internt

Efter att ha fattat beslut om att lägga ner Karensutredningen meddelar socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till Altinget att frågan i stället ska utredas inom Regeringskansliet. 

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) meddelar nu att karensavdraget ska utredas inom Regeringskansliet.

– Vi vill se bredare på frågan, reformen med ett karensavdrag i stället för karensdag är förhållandevis ny. Vi är intresserade att förstå hur den förändringen fått genomslag och fungerat. Det kommer bli en av flera viktiga frågor för utredningen att analysera och föreslå eventuella förändringar om det bedöms nödvändigt, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i en skriftlig kommentar till Altinget. 

– Det är angeläget att se över karensavdraget men uppdraget bör förändras och förtydligas samt knytas närmare Regeringskansliet arbete. Därför har vi valt att bredda utredningen och i stället utreda frågan inom Regeringskansliet i en intern utredning och arbetet startar omgående. 

{{toplink}}

Har mindre än ett år på sig

En arbetsgrupp ska tillsättas som ska analysera konsekvenserna av nuvarande karensavdrag samt analysera behovet av en självrisk vid en pågående sjukskrivning för att ”motverka omotiverat hög sjukfrånvaro.” Om det bedöms befogat ska förändringar av karensavdraget föreslås. 

– Karensavdraget fyller en viktig funktion som självrisk för att motverka omotiverat hög korttidssjukfrånvaro. Det har gällt sedan början av 1990-talet. En tillfällig ekonomisk kompensation för karensavdraget var befogad under den extraordinära situation som pandemin innebar, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje. 

Resultatet kommer att presenteras i en Ds senast den 15 december 2023. 

Altinget söker Anna Tenje för en intervju.

Beslutskedja: Översyn av karens och sjuklön

24/3
2022
25/3
2022
31/3
2022
25/1
2023
26/1
2023
31/1
2023
2/2
2023
29/9
2023
15/12
2023

Forrige artikel 600 får nya studiestödet – det ska flest studera 600 får nya studiestödet – det ska flest studera Næste artikel Efter konflikten om minimilöner: Nu vill EU stärka dialogen mellan fack och företag Efter konflikten om minimilöner: Nu vill EU stärka dialogen mellan fack och företag
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.