Nya ministern vill uppmuntra fler äldre att jobba längre

Moderaten Anna Tenje är ny äldre- och socialförsäkringsminister i Ulf Kristerssons regering. ”Åldersdiskrimineringen är känd för många och den behöver vi jobba med”, säger hon till Altinget. 

Ett anonymt namn för många men etablerad i partiet. Anna Tenje är Moderaternas andre vice partiordförande och sitter i partistyrelsen. Nu blir hon äldreminister i den nya M-KD-L-regeringen.

– Äldrefrågorna ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag blev väldigt glad i valrörelsen när det framkom från både statsministern och Ebba Busch att nästa regering kommer ha en äldreminister. Under pandemin inte minst har det blivit väldigt kännbart och märkbart att äldrefrågorna kommer i skymundan, säger hon till Altinget.

Anna Tenje (M) har sedan 2017 varit kommunstyrelsens ordförande i Växjö och sitter även i styrelsen för Sveriges kommuner och regioner.

– Jag tror att min kombination av ett gediget kommunalt förflutet i de här frågorna och mitt engagemang i SKR, tillsammans med socialförsäkringsfrågor och pensionerna blir en väldigt bra kombination. 

Ja, Tenje får även ansvar för de socialförsäkringsfrågor som Ardalan Shekarabi (S) lämnar i och med maktskiftet. I samband med att han tackade av sina medarbetare passade han även på att önska en då okänd efterträdare ”all lycka i arbetet för vårt lands bästa”.

Vilka problem vill du ta tag i som ny äldre- och socialförsäkringsminister? 

– Det är väldigt viktigt att fler äldre ges möjligheter att finnas kvar längre på arbetsmarknaden, och också uppmuntras till det. Åldersdiskrimineringen är känd för många och den behöver vi jobba med. De äldre behövs verkligen på arbetsmarknaden i dag. Inte minst för deras erfarenhet, men också med tanke på att vi har kompetensförsörjningsbrist, inte minst inom vård och omsorg. 

Den nya ministern ser även stora utmaningar för kommunerna och regionerna framöver. 

– Där behöver vi se till de möjligheterna vi har. Vi har en ökande äldre befolkning som är väldigt olika. Många äldre är pigga, men givetvis är många också i behov av omsorg.  

Vilka frågor kommer du prioritera som äldreminister?  

– Exakt vilka frågor får vi återkomma till. Det är första dagen på jobbet och det finns en uppsjö av saker som vi både behöver ta tag i, säger hon till Altinget.

,

Forrige artikel Här är alla ministrar i Ulf Kristerssons regering Här är alla ministrar i Ulf Kristerssons regering Næste artikel Pehrson: ”Arbetsförmedlingen ska bli en toppklass-myndighet”  Pehrson: ”Arbetsförmedlingen ska bli en toppklass-myndighet” 
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.