Oppositionen stoppar kollektivavtal i upphandling

STYRNING. Majoriteten, alliansen och Sverigedemokraterna, i finansutskottet går vidare med hotet att stoppa delar av regeringens förslag om upphandling.

Redan tidigare hade allianspartierna och Sverigedemokraterna vädrat sitt missnöje med delar av förslagen om offentlig upphandling. Nu föreslår finansutskottet att riksdagen i huvudsak säger ja till regeringens förslag om nya lagar kring offentlig upphandling. Men majoriteten, alliansen och Sverigedemokraterna, i finansutskottet säger nej till det som handlar om att myndigheter ska kunna ställa krav på arbetstid, lön och semester för leverantörernas personal.

Bakgrundens till regeringens förslag om offentlig upphandling är tvingande EU-regler. Jämfört med tidigare är det skyldigheterna och möjligheterna att genom upphandling främja samhälleliga mål som ändras: Miljöhänsyn, sociala hänsyn och arbetsrättsliga hänsyn ges ökat utrymme.

Regeringen föreslår att en leverantör som inte lever upp till skyldigheter när det gäller miljö, arbetsrätt och sociala frågor kunna uteslutas från en upphandling. Förändringarna föreslås börja gälla 1 januari 2017.

Login