Oppositionen vill dra ned på Regeringskansliet – ”Man får leva som man lär”

Kapa en halv miljard från Regeringskansliets anslag. Det föreslår Socialdemokraterna och Centerpartiet. Samtidigt vill V och MP helt stryka sparkraven för landets myndigheter.

När regeringen presenterade sin budgetproposition var en av nyheterna ett generellt besparingskrav i statsförvaltningen. Om oppositionspartierna hade fått bestämma hade det sett annorlunda ut. Längst går Vänsterpartiet och Miljöpartiet som helt stryker kravet i sina budgetförslag.

– Den statliga sektorn är redan i dag under hård press. Ytterligare generella nedskärningar är oansvariga och kommer att leda till att medborgarna inom många områden inte kommer kunna få den service som de har rätt att kräva av den statliga förvaltningen, säger Ali Esbati (V), till Altinget.

Miljöpartiet anser att konsekvenserna av neddragningen är svåra att överblicka.

– För att bygga ett starkare samhälle behöver vi våra myndigheter för att göra de uppgifter som de har att göra. Därför säger vi nej till den besparingen, säger Janine Alm Ericson (MP) till Altinget. {{toplink}}

S och C positiva

Både Centerpartiet och Socialdemokraterna står däremot bakom myndighetsneddragningarna. Om än med vissa undantag.

– Vi har inte valt att ta tillbaka sparkravet generellt men det finns några områden där vi markerar att det får effekter, säger Mikael Damberg (S) till Altinget.

Ett exempel som Damberg lyfter fram är Statens servicecenter. S tillför 9,5 miljoner kronor till myndigheten som behövt dra ner på öppettiderna för att hantera sin budget. Även när det gäller Arbetsförmedlingen satsar S mer än regeringen.

Centern står också bakom den generella besparingen men även här finns det undantag.

– Med den enorma kompetensbrist vi har i dag är det inte rätt att dra ner på högskoleplatserna. På de andra myndigheterna vill vi precis som regeringen spara, säger Martin Ådahl (C) till Altinget.

Om Centern hade fått sin vilja igenom hade det inneburit 243 miljoner kronor mer till högskolor och universitet nästa år.

Svällande regeringskansli

Även om synen på den generella myndighetsbesparingen skiljer sig åt så finns det en myndighet som Vänsterpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna alla tycker får för mycket – Regeringskansliet (RK).

Regeringen föreslår förvisso en generell besparing även där (95 miljoner kronor) men har samtidigt satsat betydligt högre belopp på myndigheten i tidigare budgetar. Centern vill minska anslaget till RK med 572 miljoner mer än regeringen för nästkommande år.

– Om man talar om att skära ner på byråkrati och minska myndigheter och annat då får man nog leva som man lär. Vi ska inte behöva betala en halv miljard för att man behöver mer tjänstemän för att kunna samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Martin Ådahl.

Vänsterpartiet vill skära ned 143 miljoner och för Socialdemokraterna är nedskärningssumman 500 miljoner kronor.

– Vi köper inte regeringens argument att man ska bygga ut. Jag tror att Regeringskansliets kostnader under ett antal år har ökat med 1,5 miljarder kronor. Det är inte rimligt i ett läge där regeringen också lagt ut allmänna besparingskrav på alla myndigheter. Men det finns en myndighet i form av Regeringskansliet som kraftigt ska växa under den här tiden, säger Damberg.

Finansministern svarar

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger till Altinget att hon ännu inte sett hur oppositionspartiernas förslag ser ut och lyfter i stället fram regeringens andra myndighetsbesparingar.

– Jag tycker att vi föregår med gott exempel. Myndigheterna är också en del av vad vi gör. De genomför vår politik och här har vi sett att många myndigheter har svällt avsevärt under flera år och då har vi börjat med att se till att vi nu gör effektiviseringar där.

Men kan det bli aktuellt att göra större effektiviseringar på Regeringskansliet framöver?

– Jag utesluter inte det men vi hade ju inte det med i vår budget utan nu tar vi tag i Myndighetssverige och ser till hur myndigheterna kan bli något färre men också mer effektiva.

, , ,

Forrige artikel Altinget nominerat till Tidskriftspriset Altinget nominerat till Tidskriftspriset Næste artikel Arbetsförmedlingen nekar kommuner uppdrag om arbetsmarknadsinsatser Arbetsförmedlingen nekar kommuner uppdrag om arbetsmarknadsinsatser
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.