Replik: Därför gör vi förändringen, SSR

Våra prioriteringar är tydliga – de arbetslösa. Den översyn vi nu gör kommer skapa ökad flexibilitet och effektivitet, skriver Tove Elvelid, verksamhetsområdesdirektör för lokal arbetsmarknad, Arbetsförmedlingen, i en replik till Akademikerförbundet SSR.

Af Tove Elvelid
Verksamhetsområdesdirektör, på lokal arbetsmarknad, Arbetsförmedlingen

Socialkonsulenternas arbetsuppgifter är viktiga för att stötta arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden. I dag utförs de arbetsuppgifterna av ett femtiotal socialkonsulenter och även av många arbetsförmedlare. För att kunna möta de ökade behoven behöver dock denna kompetens finnas hos ännu fler. I förslaget till ny arbetsförmedlarbefattning förtydligas därför dessa arbetsuppgifter.

Måste gå i takt med tiden 

Befattningen arbetsförmedlare måste anpassas över tid och gå i takt med myndighetens förändrade behov och uppdrag. Den översyn som nu görs förtydligar arbetsinnehållet för att skapa ökad flexibilitet och effektivitet. Vi vill på det sättet bättre möta arbetssökandes olika behov och bättre ta vara på alla medarbetares kompetens.

Tydligare karriärvägar

Enligt förslaget kommer arbetsförmedlare att kunna ha olika roller och inriktningar. För medarbetarna innebär detta tydligare karriärvägar och fler möjligheter till kompetensutveckling. Socionomutbildning, och andra relevanta akademiska utbildningar eller motsvarande erfarenheter, är en bra grund för att kunna möta arbetssökande med komplexa stödbehov så att de snabbare hittar ett lämpligt arbete eller börjar studera.

Våra prioriteringar är tydliga – de arbetssökande som står längst ifrån arbetsmarknaden ska prioriteras. Det är därför vi gör denna förändring.

Forrige artikel Akademikerförbundet SSR: Snart flyr akademikerna från Arbetsförmedlingen Akademikerförbundet SSR: Snart flyr akademikerna från Arbetsförmedlingen Næste artikel Teknikföretagen: Regeringen stänger dörren för topptalanger i Sverige Teknikföretagen: Regeringen stänger dörren för topptalanger i Sverige
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.