Sex utredningar att hålla koll på inom arbetsmarknadsområdet

En gemensam tipsfunktion mot arbetslivskriminalitet, en ny a-kassa och karensdagens vara eller inte vara. Altinget listar utredningar att hålla koll på som blir klara under året.

28 februari: Delegationen för unga och nyanlända till arbete 

Lil Ljunggren Lönnberg är ordförande för Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) som haft i uppdrag att verka för att arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet får större genomslag på lokal nivå.

Den 28 februari slutredovisar Dua sitt uppdrag som bland annat syftat till att främja statlig och kommunal samverkan. 

28 april: Utvärdering och översyn av entreprenörsansvaret 

Utredaren Susanna Ribrant ska utvärdera entreprenörsansvaret i bygg- och anläggningsbranschen och bedöma om lagstiftningen fått avsedd effekt.

Ribrant ska även titta på om entreprenörsansvaret bör utvidgas till att omfatta fler branscher som har problem med arbetslivskriminalitet och där långa kedjor av underentreprenörer är vanligt förekommande. 

Se beslutskedjan här

17 juni: Delegationen mot arbetslivskriminalitet

Ola Pettersson är ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet, som senast den 17 juni ska redovisa ett tilläggsdirektiv. 

Bortsett från det ursprungliga uppdraget att verka samlande och stödjande i förhållande till aktörer som motverkar arbetslivskriminalitet fick delegationen i augusti även i uppgift att utreda förutsättningarna för en myndighetsgemensam tipsfunktion för arbetslivskriminalitet, och lämna nödvändiga författningsförslag. Det är denna del som redovisas till sommaren. 

Se beslutskedjan här

31 augusti: En ny a-kassa 

Utredaren Francisca Ramsberg, överdirektör på Trafikverket, ska kartlägga förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring.

Arbetsmarknadens parter har tillsammans lämnat ett förslag om att utreda förutsättningarna för en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring som kan stärka den svenska partsmodellen och värna förutsägbarheten inom arbetslöshetsförsäkringen.

Senast den 31 augusti ska Ramsberg lämna ett delbetänkande där hon kartlägger vilka skäl som ligger till grund för parternas förslag samt redovisa vilka centrala, rättsliga och andra frågeställningar och avvägningar som uppkommer med anledning av förslaget. 

Uppdraget slutredovisas senast den 15 december 2024. Se beslutskedja här

29 september: Karensutredningen

Ska karensavdraget tas bort och vilka samhällsekonomiska konsekvenser får det i så fall? Det ska Ann-Zofie Duvander utreda och även väga in konsekvenserna av att karensavdraget tillfälligt slopades under pandemin och analysera vilka konsekvenser ett slopat karensavdrag skulle få för arbetsgivarnas sjuklönekostnader.

Se beslutskedjan här

30 november: Översyn av beredskapen i arbetslivet 

Senast den 30 november ska utredare Lars Dirke föreslå en justerad arbetsrättslig beredskapslagstiftning.

Lars Dirke ska analysera behovet av anpassningar av arbetsmiljö- och arbetstidsregleringen, samt ta ställning till skriftlighetskravet i medbestämmandelagen vid ingående och uppsägning av kollektivavtal. 

Beslutskedja: Utvärdering och översyn av entreprenörsansvaret

4/7
2022
5/1
2023
28/2
2023
28/4
2023
28/4
2023
31/5
2023
2/6
2023
1/2
2024

Forrige artikel Här är utredningarna som läggs ner Här är utredningarna som läggs ner Næste artikel Arbetsgivare ger tummen ner till utökat arbetsmiljöansvar Arbetsgivare ger tummen ner till utökat arbetsmiljöansvar
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.