Skolministern svänger om högskolebehörighet

Regeringen går nu vidare med en proposition som ska ge alla yrkesförberedande program på gymnasiet grundläggande högskolebehörighet. Ett förslag som däremot utelämnas är det om att införa ett estetiskt ämne i samtliga program. 

”Jag är övertygad om att det här kommer att öka attraktiviteten för de gymnasiala yrkesprogrammen”, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) i ett skriftligt svar till Altinget på frågan om förslaget om högskolebehörighet kommer räcka för att få fler elever att söka gymnasiets yrkesprogram. 

Inget krav på estetiskt ämne

I samma utredning som grundläggande högskolebehörighet föreslås, finns även förslaget om att införa ett estetiskt ämne på alla nationella program. Detta går regeringen däremot inte vidare med. 

Förslaget lades redan 2018 fram i riksdagen men röstades då ned av oppositionspartierna, något som väckte reaktioner. 

– På grund av en valårsnyck att göra partipolitik av viktiga utbildningspolitiska förslag bestämde sig alliansen med stöd av SD för att rösta ner en väldigt viktig reform. Det är anmärkningsvärt att de är beredda att spela med Sveriges framtid, bara för att göra en billig politisk poäng, sa Johanna Jaara Åstrand, ordförande för lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Propositionen som regeringen nu lägger fram är en justerad version av den som lades fram 2018, men med förändringen att man tagit bort förslaget om att införa ett estetiskt ämne på alla program. 

Till Altinget säger skolministern att hon inte bedömer att det finns tillräckligt starkt stöd i riksdagen för reformen, till skillnad från frågan om grundläggande behörighet på yrkesprogrammen. 

Svängt i frågan

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom har tidigare, i sin roll som styrelseordförande för Mind, argumenterat emot högskolebehörighet på yrkesinriktad utbildning. Exempelvis skrev hon i den rollen en debattartikel i januari 2020 där de höga kraven förknippade med högskolebehörighet kopplades samman med psykisk ohälsa och ungas telefonsamtal till en självmordslinje och menade att en yrkesskola utan dessa krav skulle kunna minska självmorden bland unga.

Nu lägger statsrådet och regeringen fram en proposition om motsatsen – att alla yrkesprogram ska ge grundläggande högskolebehörighet.

Altinget har velat intervjua skolministern om vad som fått henne att ändra åsikt. Hon har emellertid avböjt intervju, men sänt ett skriftligt svar kring hur regeringen resonerar.

”Idag är det många ungdomar som överväger att gå ett yrkesprogram men väljer bort det för att de känner sig osäkra på om det kommer att vara möjligt att läsa kurserna för högskolebehörighet. Jag vet att även Svenskt Näringsliv och branscherna delar uppfattningen om att grundläggande behörighet måste återinföras för att öka attraktiviteten.”

Frågan om hur reformen påverkar det psykiska måendet bland dem som inte eftersträvar behörighet kommenteras dock inte.

Beslutskedja: En attraktiv gymnasieutbildning för alla

31/10
2016
1/3
2017
6/4
2017
7/9
2017
21/9
2017
6/12
2017
16/2
2018
19/2
2018
20/3
2018
17/5
2018
23/5
2018
12/6
2018
19/6
2018
1/2
2022
10/2
2022
31/3
2022
6/4
2022

Forrige artikel Kritik mot Kommissionen för jämställda livsinkomster – ”Missuppfattat vårt uppdrag” Kritik mot Kommissionen för jämställda livsinkomster – ”Missuppfattat vårt uppdrag” Næste artikel ”Gruppsykologiska krafter leder till arbetsplatsmobbning” ”Gruppsykologiska krafter leder till arbetsplatsmobbning”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.