SKR: Alla regioner väntas gå back – ljusare för kommunerna

Samtliga regioner och 173 kommuner räknar med att gå med underskott i år. Det visar den senaste prognosen från Sveriges Kommuner och Regioner. Samtidigt anas en ljusning i konjunkturen.

Den skatteunderlagsprognos som presenterades under torsdagen visar på en svag ökning i år och att antalet fastanställda ökar på arbetsmarknaden. 

– Vi gör tolkningen att botten på den svenska lågkonjunkturen har nåtts och att en återhämtning ligger framför oss. Med det sagt, det tar det tid att vända utvecklingen efter de extrema effekter som det höga inflationen fick på ekonomin i synnerhet i regionerna, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom i ett pressmeddelande.

Underskott

Men det är små förändringar jämfört med den förra prognosen och varaktigt har hela kommunsektorn tappat köpkraft. Arbetslösheten väntas minska först 2026.

173 kommuner prognostiserar ett underskott för 2024. Av de kommuner som har en högre skattesats än 22.50 kronor räknar 65 procent med ett underskott. 

För regionernas del beräknas underskottet bli cirka 20 miljarder i år. Av 21 regioner är det bara Stockholm och Kronoberg som räknar med att gå med plus i verksamhetsdelen, men det räcker inte för att täcka finansiella poster. 

Prognosen för 2025 pekar på ett resultat nära noll. Därmed kommer arbetet med att dra ner på sjukvårdens kostnader att behöva fortsätta.

Ljusning för kommunerna

För kommunerna ser det ljusare ut. För kommunerna räknar SKR med ett mycket starkt resultat, på mellan 20–30 miljarder plus för 2025 och åren framöver. Trots det kommer låneskulden att fortsätta öka.

– Skälet till det är att investeringsbehoven är så omfattande. Det handlar bland annat om upprustning av VA-system, klimatanpassningsåtgärder och uppbyggnaden av det civila försvaret. Det här behöver regeringen ta hänsyn till framöver och ta sin del av ansvaret, säger Annika Wallenskog.

Forrige artikel Wennemo varnar: ”Tar en risk med lagstadgad arbetstidsförkortning” Wennemo varnar: ”Tar en risk med lagstadgad arbetstidsförkortning” Næste artikel Skolinspektionen: Vuxenutbildningar brister i betygssättningen Skolinspektionen: Vuxenutbildningar brister i betygssättningen
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.