SKR: Fortsatt tufft för kommuner och regioner

Regionerna väntas gå med ett sammanlagt underskott på 16 miljarder kronor i år, enligt SKR:s senaste ekonomirapport som bedömer kommunernas överskott till det lägsta på 20 år.

Enligt SKR:s senaste ekonomirapport, som presenterades på tisdagen, gjorde kommunerna ett sammanlagt överskott på 25 miljarder kronor i fjol.

Annika Wallenskog är SKR:s chefsekonom.

– Kommunerna har varit väldigt återhållsamma när det gäller kostnadsökningar. De senaste åren har kostnaderna knappt ökat alls i fasta priser trots att vi ändå haft en viss befolkningsökning, sade hon när ekonomirapporten presenterades.

Det starka resultatet berodde dock främst på att skatteintäkterna ökade och statsbidragen höjdes. I år väntas överskottet uppgå till 2 miljarder kronor, det lägsta resultatet på 20 år enligt SKR som konstaterar att två av tre kommuner uppger att de riktar sparkrav mot delar av verksamheten.

Kommunerna kommer behöva öka skulden för att hantera stora investeringsbehov framöver, menar SKR.

– Vi ser att vi har stora investeringsbehov i klimatanpassningsåtgärder, investeringar kopplade till civilt försvar och till grön omställning, säger Wallenskog.

När det gäller regionerna beräknar SKR att underskottet blir 16 miljarder i år, större än fjolårets -12 miljarder kronor men mindre än den tidigare prognosen.

– Man fick 6 miljarder i vårändringsbudgeten. Men sedan pågår det också väldigt mycket åtgärder i regionerna.

Annika Wallenskog pekar bland annat på minskade kostnader för inhyrd personal.

Hon understryker samtidigt att trots ökade skatteintäkter och minskade pris- och löneökningar så kommer inte regionerna att nå balans i budgeten förrän 2026.

Anders Henriksson, SKR:s ordförande, betonar vikten av långsiktighet framöver. Han vill se långsiktiga förutsättningar för planeringen och statens finansiering.

– Jag ser tyvärr en oroande utveckling med nya uppdrag till sektorn som inte är finansierade, och en detaljstyrning som tyder på en bristande tillit från statens sida. Det är inte en bra utveckling, säger han i ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Forrige artikel Nya integrationsmålen: ”Om du gör rätt för dig, då är Sverige rätt för dig” Nya integrationsmålen: ”Om du gör rätt för dig, då är Sverige rätt för dig” Næste artikel Så ser toppkandidaterna på reglering av arbetstagares data Så ser toppkandidaterna på reglering av arbetstagares data
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.