Statskontoret ska granska Jämställdhetsmyndigheten

Fem år efter att Jämställdhetsmyndigheten inrättades ska myndigheten genomlysas. Statskontoret får också ett särskilt uppdrag att granska bidragsgivningen.

Inför valet gjorde Altinget en enkät där både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna svarade att de vill lägga ner myndigheten. Nu ger jämställdhetsminister Paulina Brandberg Statskontoret i uppdrag att göra en genomlysning. Det motiveras i uppdraget med att myndigheten funnits i fem år.

{{toplink}}

Statskontorets genomlysning ska bland annat innehålla en granskning av hur Jämställdhetsmyndigheten fullgör sina uppgifter i förhållande till instruktion, regleringsbrev, regeringsuppdrag och resurser och hur väl regeringens styrning fungerar.

Två bidragsgranskningar

Dessutom ska sättet myndigheten fördelar bidrag på granskas. I uppdraget ingår att ”analysera hur myndigheten fördelar medel mellan olika bidragsformer och bedömer nivåer vid bidragsgivningen. Statskontoret ska i denna del jämföra hur fördelningen ser ut i relation till andra myndigheters bidragsfördelning”, skriver arbetsmarknadsdepartementet i direktiven.

I mitten av juni fick Jämställdhetsmyndigheten också ett eget uppdrag att utveckla kontrollen över vilka bidrag som myndigheten delar ut.

Statskontorets rapport ska vara klar i juni 2024.

Forrige artikel Utredaren: Vi väntar på nya direktiv om informationsplikten Utredaren: Vi väntar på nya direktiv om informationsplikten Næste artikel Statssekreteraren om Samhall: ”Kommer att bli förändringar” Statssekreteraren om Samhall: ”Kommer att bli förändringar”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.