Storbråket om Arbetsförmedlingens nya styrelse – Pehrson (L): ”Osund inställning”

I veckan tillträder Arbetsförmedlingens nya styrelse. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) kritiserar Teresa Carvalhos (S) debattinlägg där hon ifrågasätter utnämningen av Helena Dyrssen, vd på Nordic Public Affairs och tidigare statssekreterare på statsrådsberedningen (FP). ”Vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet har en osund inställning till människor med annan politisk bakgrund”, säger Johan Pehrson.

Teresa Carvalho gick i en debattartikel nyligen till frontalangrepp mot det hon kallar för Liberalernas ”osunt nära relation till privata vinstintressen i välfärden”.

{{toplink}}

Hon säger att det är regeringens privilegium att tillsätta styrelseposterna, så i grunden är det ingenting som hon reagerar mot.

– Men Helena Dyrssen är en aktiv lobbyist. Hon är vd för en PR-byrå med anonyma kunder. Vems intresse företräder hon i myndighetens styrelse? säger hon till Altinget.

– Jag vet inte vad som är värst: Har målkonflikten inte ens slagit Johan Pehrson, eller förstår han den men bryr sig inte? Han skulle behöva svara på vilka överväganden han har gjort.

Bidragit till Skatteverkets popularitet

I samband med Johan Pehrsons besök i Mechelen nyligen fick han en fråga om hur han såg på kritiken.

– Vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet har en osund inställning till människor med annan politisk bakgrund. Helena Dyrssen har varit med och bidragit till att Skatteverket är en av Sveriges mest populära och omtyckta myndigheter fast de har till uppgift att ta in skatt. Och det är därför hon sitter i Arbetsförmedlingens styrelse, för att se till att den blir bättre fungerande och ökar i popularitet, säger han till Altinget.

– Det har hon kapacitet till, hon har varit överdirektör på Skatteverket, och hon har inga uppdrag som på något sätt skulle stå i konflikt med detta. 

Kritiserar nedskärningar

Arbetsförmedlingen får inte bara en ny styrelse från och med fredag. I och med att Maria Mindhammar blir ny generaldirektör på Migrationsverket, så ska AF också få en ny gd. Teresa Carvalho vill inte nämna några namn på vem hon skulle vilja se på den posten.

– Man ska inte överdriva gd:s betydelse. Det som verkligen betyder något är regeringens politik. Det har varit kraftiga nedskärningar på AF och på arbetsmarknaden, samtidigt som vi går in i en lågkonjunktur.

Vad ser Socialdemokraterna för behov nu när det gäller Arbetsförmedlingen?

– De måste få bättre förutsättningar för att klara av sitt uppdrag. De har haft en period med kraftiga neddragningar. Vi vill se aktiva insatser som rustar människor för de arbeten som finns. Och vi vill minska styrningen mot privata tjänster och mer på arbetsmarknadsutbildning.

Men ni genomförde neddragningar på Arbetsförmedlingen under er tid vid makten?

– Fast det var framför allt när vi regerade utifrån den budget oppositionen fick igenom. Vi fick kompromissa en del under januariavtalstiden. Vi var inte helt förtjusta i den kraftiga betoningen av privata matchningstjänster, säger Teresa Carvalho.

,

Forrige artikel Regeringen går vidare med etableringsjobben – ”Löser inte hela problemet” Regeringen går vidare med etableringsjobben – ”Löser inte hela problemet” Næste artikel SKR-besvikelse efter regeringens besked om statsbidragen SKR-besvikelse efter regeringens besked om statsbidragen
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.