Svårt att få arbetslösa till utbildning – ”Viktigt med tydliga krav”

Arbetsförmedlingen har haft svårt att öka antalet arbetslösa som går till en utbildning. Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) är det viktigt med tydliga aktivitetskrav på den som är arbetslös. ”Man måste vara beredd att sätta sig i skolbänken”, säger han till Altinget.

En av Arbetsförmedlingens uppgifter är att öka andelen kortutbildade arbetslösa som börjar en reguljär utbildning, till exempel inom komvux. Nu ska Riksrevisionen undersöka om satsningarna ger effekt. 

Emil Johansson är enhetschef på enheten utbilda och samverka på Arbetsförmedlingen. Enligt honom har andelen som övergår till reguljär utbildning inte ökat nämnvärt.  

– 2018 var det 5,4 procent som gjorde det och 2022 var det 5,7. Det är marginella förändringar samtidigt som vi kan konstatera att antalet inskrivna hos oss som är långtidsarbetslösa och har en kort utbildning har ökat, säger han till Altinget.  

– Det har inte fått den effekt som politiken har efterfrågat. Det är jättebra att Riksrevisionen nu granskar vad staten gör för behovet på arbetsmarknaden och hos individer är stort.  

Flera utmaningar

Myndigheten vill se fler som påbörjar en utbildning, men pekar också på flera svårigheter. En av de stora utmaningarna är enligt Emil Johansson att få individerna att genomföra och klara utbildningen. 

En annan svårighet handlar om att många som söker sig till myndigheten inte i första hand har siktet inställt på att utbilda sig. 

– Anledningen att du kommer till Arbetsförmedlingen är ju att du vill ha jobb. Hade man sett att studier var en möjlig väg så hade man kanske tagit de stegen själv, säger Emil Johansson. 

– Går man en utbildning så tar det tid innan man får en inkomst. Det krävs vägledning och motivationsarbete från vår sida för att få individen att klara det. Det är ganska svårgenomträngligt för individer att förstå hur de ska klara sig med ersättning, vilket är ett hinder.  

Hur skulle arbetet kunna få bättre effekt? 

– Till exempel den lagstiftningsändring som kom nu i augusti. Att man förde in en sammanhållen utbildningsplan, hade den varit behovsstyrd hade den varit aktuell för alla individer som behöver utbildning och inte bara de som är inom vårt etableringsprogram för vissa nyanlända.

Ministern: Viktigt med krav

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) pekar på att regeringen nyligen tillsatt en utredare som ska se över hur samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommuner kan förbättras, bland annat för att få människor i utbildning. 

”Men det är också viktigt att det ställs tydliga aktivitetskrav på den som är arbetslös, om man inte lyckas få ett jobb måste man vara beredd att sätta sig i skolbänken”, skriver han till Altinget. 

{{toplink}}

Forrige artikel S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet Næste artikel Efter märket – Gd ser ingen risk för att lönerna eldar på inflationen Efter märket – Gd ser ingen risk för att lönerna eldar på inflationen
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.